Peilingrapport week 18

Electorale beweging

De nek aan nek race tussen de VVD en FvD wordt steeds groter. De peilingen tonen daarmee een vergelijkbaar beeld met de uitslag van de provinciale statenverkiezing. In de peiling van Maurice de Hond hebben GroenLinks en het CDA een zetel verloren en de VVD en de FvD een zetel gewonnen ten opzichte van vorige week. Hiermee wint de FvD een zetel terug met de twee verloren zetels omtrent het akkefietje ‘Otten’. Waar de verloren zetels van GroenLinks en het CDA vandaan komen is onduidelijk. Daarnaast benoemt Maurice de Hond wel dat het aantal kiezers dat niet weten wat ze moeten stemmen toeneemt.

Tevredenheid Rutte III

De tevredenheid over het kabinet Rutte III houdt de stijging vast. Het absolute dieptepunt van de tevredenheid over Rutte III bevond zich eind februari. Een aanwijsbare oorzaak van de stijging is er echter niet. De opwaartse trend bevond zich voor de provinciale statenverkiezingen. Dit kan te maken hebben met de campagne van de coalitiepartijen, maar het forse verlies van onder andere het CDA en D66 wijzen daar niet op. Om die reden blijft het tasten in het duister.

Europese verkiezingen

De landelijke trend zet zich door op Europees vlak. Waarin de VVD en FvD er met kop en schouders boven uitsteken. De kanttekening die gemaakt moet worden is dat Peil.nl heeft gemeten in percentages en niet in zetels. Met als resultaat met afronding er voor zorgt dat er 27 zetels te verdelen zijn. Hierdoor is de partij met het kleinste afrondingsverschil naar beneden afgerond in plaats naar boven. Dit resulteert in dat CU/SGP een zetel daalt naar 1.
Er zijn echter twee factoren die van grootte invloed zijn bij de Europese verkiezingen. Partijen met een oudere achterban doen het beter dan partijen met een jonge achterban en Euro sceptische kiezers blijven vaker thuis. Dit blijkt ook uit de vorige verkiezingen waarbij het CDA de grootste werd, dat een relatief oude achterban heeft. D66 werd qua absolute aantallen de grootste maar werd door een lijstverbinding van het CDA met de ChristenUnie afgetroefd. De Europese verkiezingen draaien voornamelijk om de eigen achterban naar de stembus te krijgen, omdat het opkomstpercentage in het verleden erg laag is. Om die reden is het aannemelijk dat CU/SGP met een trouwe achterban de 2e zetel zullen behouden. De Europese verkiezingen kennen twee componenten die anders zijn dan 5 jaar geleden. Er zal zeer waarschijnlijk een Brexit plaats gaan vinden en er is een Spitzenkandidaat die erg populair is in Nederland. Frans Timmermans is de Spitzenkandidaat van de Sociaaldemocraten in Europa. De kiezers van D66, SP en Partij van de Dieren hebben ofwel veel sympathie of gaan op Frans Timmermans stemmen aldus Maurice de Hond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here