Donald Diary #1

Dear Mister President,

Zoals een spits wordt afgemeten aan zijn doelpunten, worden politieke leiders beoordeeld op de economie. Hoewel de vraag blijft, in hoeverre politiek beleid invloed heeft op economische ontwikkelingen, moet gezegd worden dat de Amerikaanse economie onder uw presidentschap floreert. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het werkloosheidspercentage is gezakt tot 3,6 procent – het laagste percentage sinds 1963 – nadat alleen al in de maand april, meer dan een kwart miljoen mensen een baan vond.

Ondanks de dreigende taal en de importtarieven waarmee u andere landen om de oren slaat is de Amerikaanse economie in de eerste maanden van dit jaar flink gegroeid. Veel analisten en verslaggevers dichten u weinig kennis van zaken toe en zien weinig tot geen lijn in uw beleid. In alle eerlijkheid geef ik toe dat ik ook moeite heb om uw strategieën te doorgronden, in de aanname dat er sprake is van enig tact in uw handelen. Desalniettemin kan niemand ontkennen dat uw beleid ofwel succesvol is, of vanuit pessimistischer oogpunt in ieder geval niet destructief is.

Uw taalgebruik, handelen en voorkomen waren nieuw op het politieke toneel. Tot ver over uw landsgrenzen kotsten mensen u uit en juichten anderen u toe. Iedere tweet, elke uitspraak en alle gekkigheden waren ook overzees nieuws. Lange tijd heb ik gedacht dat alle bommetjes die u dropte waren bedoeld als afleidingsmanoeuvre voor de veronderstelde ‘collusion’ met de Russen tijdens de verkiezingscampagne. Sinds duidelijk is geworden dat die beschuldigingen niet hard gemaakt kunnen worden, lijkt een mengsel van blufpolitiek, vlagen van verstandsverbijstering en ijdelheid waarschijnlijker.

Inmiddels zijn we gaan wennen aan uw vele eigenaardigheden. De tijd lijkt rijp om ons voor te gaan bereiden op de gedachte van #Trump2020 en een mogelijke positieve bijklank aan uw presidentschappen in de geschiedenisboekjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here