Donald Diary #2

Dear mister President,

Deze week vroegen Democraten in het Huis van Afgevaardigden opnieuw uw belastingaangiften op bij het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Deze keer voegde commissievoorzitter Richard Neal een dagvaarding toe aan dit vriendelijke verzoek dat hij een maand geleden, zonder stok achter de deur, ook al deed en geweigerd zag worden. Sinds de Democraten in november de meerderheid in het Huis hebben overgenomen van uw rode vrienden is hun slagkracht en uw oppositie vergroot. Terwijl de presidentsverkiezingen van 2020 dichterbij komen lijkt de druk op u te worden opgevoerd.

Al vraag ik mij af in hoeverre uw politieke tegenstanders daarin slagen. Want hoewel de dagvaardingen de roep om uw belastingaangiften openbaar te maken ogenschijnlijk meer gewicht geven, is het maar de vraag of ze standhouden voor de rechter. Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat dit een ellenlange juridische strijd gaat worden die zich van rechter naar hogere rechter voortsleept. In 2016 hebben we gezien dat burgers het niet onoverkomelijk vinden dat u zich niet aan de democratische gewoonte van openbaring van belastingaangiften hield. Het verschil met toen is dat uw verklaring voor die weigering, namelijk dat u ‘under audit’ zou zijn, inmiddels een stuk minder geloofwaardig is. Toen u in 2016, ruim een jaar lang, op dit excuus terugviel werd het ook al volop in twijfel getrokken. Gaat u tijdens deze nieuwe verkiezingscampagne met hetzelfde excuus komen? En wat is het dat de wereld niet mag zien?

Inmiddels heeft het hele Democratische kandidatenveld met veel bombarie haar belastingaangiften openbaar gemaakt. Van al deze kandidaten kunnen mensen zien welke belangen zij hebben, hoe hun eventuele bedrijven handelen en of zij bijvoorbeeld schulden bij iemand hebben. Van u weten wij al deze dingen, na jaren presidentschap, nog steeds niet. Ik vraag mij af of men u hier nog een keer mee weg laat komen. De toekomst zal het uitwijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here