Trump en abortus. Diary #3

Dear mister President,

Deze week boog u uw mannelijke wijsheid nog maar eens over het abortusvraagstuk. Ten opzichte van eerdere stellingnames lijkt u inmiddels minder geharnast in uw verzet. Pro life – de overtuiging die u als politicus heeft gekozen – hoeft immers niet gelijk te staan aan nutsdenken. Door te onderkennen dat er situaties zijn waarin abortus een optie moet zijn, geeft u hoop aan vele Amerikanen. Vroeger toen u nog ‘pro choice’ was en verdere liberalisering slechts een kwestie van tijd leek, zullen weinigen hebben verwacht dat abortus in 2019 nog zo onder druk zou staan in hét land van de vrijheid.

Nu verschillende staten werken aan wetgeving die abortus verbiedt of inperkt en het hooggerechtshof uit een conservatieve meerderheid bestaat, is het de vraag of deze vrijheden uw presidentschap overleven. 

Hoe groot uw bezwaren tegen abortus ook zijn, ze kunnen volgens mij nooit zwaarder wegen dan de zelfbeschikking van een ander. U noemde drie uitzonderingen waarin u abortus wel wilt toestaan: incest, verkrachting en levensgevaar van de zwangere moeder. Ik ben blij dat u deze stelling heeft durven nemen. Velen zullen het niet ver genoeg vinden gaan, maar net zo velen zullen vinden dat u veel te ver bent gegaan. Welke van de twee kampen ook gelijk heeft, het is goed dat mensen het woord achter pro, zelf mogen kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here