De vallende ster van Geert Wilders

De afgelopen jaren domineerde Geert Wilders het Haagse binnenhof. Journalisten hingen aan zijn lippen, concullega’s verdrongen zich om schande te spreken over zijn uitspraken en zijn oneliners waren de opening van vele journaals. Inmiddels is de ooit rijzende ster van Wilders, uitgedoofd. De flikkering die wij nog waarnemen is slechts een illusie, ontstaan door de vertraging tussen dat wat werkelijkheid en dat wat zichtbaar is.

Mensen die hun vertrouwen in Wilders hebben geplaatst, ervaren in toenemende mate dat zijn daden nooit meer zullen worden dan woorden. Zelfs op de vleugels van het rechtspopulisme is Wilders er in 2017 niet in geslaagd om meer dan twintig zetels te bemachtigen. Terwijl Donald Trump en Brexit de weg leken te plaveien voor een rechts-populistische westerse lente, kwam Geert Wilders niet in de buurt van het torentje. Wilders heeft een fout gemaakt door zichzelf doelbewust onmogelijk te maken bij andere partijen, hij heeft de schijn tegen door als Haags meubilair een anti-establishment geluid te vertolken en hij heeft de pech dat er een new kid on the block is gearriveerd. 


Inmiddels is de ooit rijzende ster van Wilders, uitgedoofd. De flikkering die wij nog waarnemen is slechts een illusie, ontstaan door de vertraging tussen dat wat werkelijkheid en dat wat zichtbaar is.

Nadat Wilders zich in 2005 afscheidde van de VVD en een jaar later aan de wieg stond van de PVV, heeft hij weinig concreets bereikt. Hoewel hij jarenlang de toon van het debat heeft bepaald vanuit de oppositie en zelfs een blauwe maandag gedoogsteun leverde aan het eerste kabinet Rutte, is er sinds zijn politieke hergeboorte weinig veranderd op zijn hoofdthema’s. Geen millimeter minder Islam, geen millimeter minder Europese Unie en geen millimeter hek om ons land. Hoewel Wilders al jarenlang dezelfde non-oplossingen op hetzelfde verontwaardigde toontje verkondigt, schittert zijn track record in afwezigheid.

Over afwezigheid gesproken. Wilders komt weinig tot niet in contact met ‘gewone mensen’. Een bataljon beveiligers volgt hem overal waar hij gaat of staat en hij verplaatst zich van safe house naar het binnenhof en terug. Boodschappen bij de Albert Hein zitten er niet in, een keertje uit eten is geen optie en een gesprekje met de buurvrouw kan niet worden gevoerd. Wilders noemt zichzelf een man van het volk en een bestrijder van de elite, maar heeft vrijwel zijn gehele volwassen bestaan doorgebracht in de contreien van de Tweede Kamer en is vervreemd geraakt van het volk waar hij zo van houdt, door het isolement waar hij al jaren in leeft.   

Baudet heeft Wilders overbodig gemaakt en hoewel niemand weet wanneer de politieke ster van Wilders valt, staat vast dat alle sterren die aan de hemel prijken, ooit gaan verdwijnen of hun val reeds hebben ingezet.

Tot voor kort hadden mensen die een proteststem wilden uitbrengen of de VVD niet rechts genoeg vonden geen alternatief voor de PVV, maar ook die kaart is Wilders recent verloren. Inmiddels staat de PVV zelfs op nul zetels in de peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Een nieuwe ster heeft het uitzicht op het verleden verdrongen. Baudet lijkt van de fouten van Wilders te hebben geleerd. Hij heeft wel een partij om zich heen gebouwd, heeft ook een agenda buiten Islamkritiek en lijkt zowaar open te staan voor compromissen. Baudet heeft Wilders overbodig gemaakt en hoewel niemand weet wanneer de politieke ster van Wilders valt, staat vast dat alle sterren die aan de hemel prijken, ooit gaan verdwijnen of hun val reeds hebben ingezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here