Rutte recyclet en duikt in bed met Baudet

De magie is uitgewerkt, alle premiersbonussen zijn geïncasseerd en onder een inmiddels versleten teflon laag blijkt Mark Rutte niet meer dan een mens te zijn. Meer dan ooit is de vergankelijkheid van het politieke bestaan af te lezen aan de man die tot voor kort werd omhuld door een deken van onaantastbaarheid.

Terwijl partijgenoten bij bosjes sneuvelden en de politici die hem aan meerderheden hielpen werden afgestraft door de kiezer, kwam Rutte de afgelopen jaren veelal ongeschonden uit de strijd. In debatten speelde hij met zijn tegenstanders, hij serveerde Emile Roemer af als een basisscholier, wist zich als enige vanaf het begin te meten met zijn vroegere leermeester Geert Wilders en veegde de vloer aan met Thierry Baudet, toen hij de gebruiken van de Kamer zichtbaar niet onder de knie had. Terwijl hij miljardenbezuinigingen doorvoerde om de economische crisis het hoofd te bieden, won hij drie verkiezingen op rij. Rutte regeerde over rechts, met links en door het midden, zijn kabinetten sloten talloze deelakkoorden en vonden wisselende meerderheden in beide kamers. Met een eeuwige glimlach, een ongekende hoeveelheid energie en zijn onvoorwaardelijke vriendelijkheid was Rutte altijd een persoon waar makkelijk van gehouden kon worden door vriend en vijand.

Na bijna tien jaar lijkt de man die ongrijpbaar was, het kwijt te zijn. Voor zijn niet nagekomen beloftes maakte hij meermaals excuus, met een inkomensafhankelijke zorgpremie en de afschaffing van de dividendbelasting herhaalde hij kapitale inschattingsfouten en ‘pleur op’ en ‘in elkaar slaan’ waren ongetwijfeld doordacht, maar hebben zeker niet bijgedragen aan het beeld van een man die leert van zijn fouten.


Nu, zeven jaar later, zou zijn voormalige politieke liefde Samson zeggen: ‘nu doet u het weer’

Ruttes politieke trukendoos is uitgeput. In 2012 noemde hij de PvdA een bedreiging voor Nederland en stond hij even later – in de wittebroodsweken van zijn politieke liefdesaffaire met Samson – met hen op het bordes. Nu, zeven jaar later, zou zijn voormalige politieke liefde Samson zeggen: ‘nu doet u het weer’. Rutte recyclet zijn teksten, fouten en verwijten namelijk. Om Wilders, Samson en Baudet buiten de macht te houden is hij de enige oplossing, althans dat wil hij mensen doen geloven. Inmiddels is het Forum van Democratie aangewezen als het volgende gevaar en – zo zal Rutte morgen duidelijk proberen te maken – is de VVD de enige partij die het FvD van de winst af kan houden. Het lastige aan deze herhalende tactiek is dat hij na de verkiezingen steevast het bed induikt met de man waarvoor hij ons voor de verkiezingen heeft gewaarschuwd.

Oplezend van een briefje daagde Rutte zijn rechtse tegenstrever Baudet, vorige week, uit voor een verbale tweestrijd. Zijn lezing en duelverzoek hadden wellicht meer overtuigingskracht uitgestraald, wanneer de omgeving meer had uitgestraald dan pure lusteloosheid. De witgrijze muren, het murw geslagen publiek en het witte vel dat zijn ogen van beneden, naar de zaal en terug dirigeerde deden de woorden die werden uitgesproken geen goed. Geen applaus, geen lach, zelfs een bevestigend knikje kon er niet af toen hij met ferme taal afstand nam van het volgende gevaar voor Nederland.


Geen applaus, geen lach, zelfs een bevestigend knikje kon er niet af toen hij met ferme taal afstand nam van het volgende gevaar voor Nederland.

Morgen zal Rutte proberen om het Forum voor Democratie te positioneren zoals hij de SP, de PvdA, GroenLinks en de PVV eerder positioneerde als ‘gevaar’ voor Nederland. Morgen zal Rutte nog maar eens hetzelfde en enige recept tegen deze gevaren uitschrijven. Ruttes VVD is in zijn ogen blijkbaar weinig meer dan een middel om anderen uit het torentje te houden. Aangezien er donderdag niet voor de Tweede Kamer, maar voor het Europees Parlement wordt gestemd, zullen Rutte en Baudet volgende week nog niet samen in bed liggen. Toch blijkt uit de zichzelf herhalende geschiedenis van Rutte dat het voorspel in volle gang is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here