ChristenUnie rookt verkeerde sigaret

Neem een paar flinke hijsen van een verkeerde sigaret en er gaat een wereld voor je open. Dansende kabouters, knuffelende pinguïns of in een minder fijn geval, de waan van een strijd die niet gevoerd hoeft te worden. Dit laatste lijkt de trip te zijn die staatssecretaris Paul Blokhuis van de ChristenUnie doormaakt in zijn obsessie om van heel Nederland quinoa etende, yoga beoefenende gezondheidsgoeroe’s te maken. In een interview met Trouw lijkt Blokhuis volledig door te draven in zijn betuttelingsdrang. Hij gaf aan, roken uit de markt te willen prijzen door de prijs van een pakje sigaretten op te hogen naar twintig euro.

Komkommers, tequila, medemensen, als iemand toerekeningsvatbaar is en het in zijn of haar lichaam wil, moet een overheid dat niet verbieden

Op dit moment bungelen de kosten van een standaardmaat pakje sigaretten rond de zeven euro. In het preventieakkoord van dit kabinet is afgesproken de prijs gestaag op te voeren naar zo’n tien euro, maar die aanslag op de portemonnee van rokers gaat de verantwoordelijke staatssecretaris niet ver genoeg. Niemand zal ontkennen dat roken schadelijk is, maar op basis van dat argument kan Blokhuis niet oneindig zijn gelijk halen. Er komt een moment waarop mensen zelf een keuze moeten maken over wat hun lichaam binnenkomt. Komkommers, tequila, medemensen, als iemand toerekeningsvatbaar is en het in zijn of haar lichaam wil, moet een overheid dat niet verbieden, zolang het anderen niet schaadt.

Het ontmoedigingsbeleid met de ontwikkeling van rookvrije zones, rookvrije horeca, uniforme verpakkingen, een oplopende prijs en een overambitieuze staatssecretaris illustreren het succes van de ChristenUnie tijdens de coalitie-onderhandelingen. Omdat rooklucht ook schadelijk is voor niet rokers zijn rookvrije zones absoluut verdedigbaar, maar roken onbetaalbaar maken heeft – ondanks de aanwezigheid van coalitiepartijen VVD en D’66 – niets te maken met een liberale samenleving waarin mensen hun eigen keuzes maken.

Blokhuis is misschien wel de meest effectieve bewindspersoon van dit kabinet, maar in al zijn ijver ziet hij de scheidslijn tussen de invloedssfeer van de overheid en het deel van ons leven waar een overheid weg moet blijven over het hoofd. Niemand zou moeten willen roken, maar volwassenen moeten kunnen roken, want zelfbeschikking gaat voor betutteling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here