Politiek correcte Pavlovreacties en Groenland. Donald Diary #7

(Official White House Photo by Tia Dufour)

Dear mister President,

Uw talent om de wereld iedere dag te kunnen blijven verbazen verbluft keer op keer. Deze week leidden uw hersenspinsels ertoe dat een regering van een land zich gedwongen voelde om wereldkundig te maken dat hun land niet te koop is. Verbazing, verbijstering en hoongelach. Die makkelijke reacties op uw veronderstelde voornemens om Groenland te willen kopen, zijn degenen die het meest gehoord worden. U zult die reacties als geen ander kennen, gezien de frequentie waarin u dit over uzelf afroept. Toch is deze politiek correcte Pavlovreactie, deze keer niet terecht.

U bent namelijk niet de eerste Amerikaanse president die dit probeert. Twee van uw voorgangers hadden dezelfde intentie. Een verklaarbare intentie, aangezien onder de sneeuw en ijslaag van Groenland een fortuin aan natuurlijke grondstoffen ligt. In sporadische nieuwsberichten wordt weleens gefluisterd over schaak- of pokerspellen tussen de VS, China en Rusland om de schatten aan grondstoffen onder de Noordpool. De belangstelling in dit aangrenzende stuk land past binnen dat spel.

Daarnaast vergeten mensen dat de aan- en verkoop van stukken land tussen verschillende mogendheden allesbehalve nieuw is. Wij, Nederlanders, hebben delen aan de oostkust van uw Verenigde Staten gekocht en verruild. De Verenigde Staten heeft eerder een eilandengroep van de Denen aangeschaft. In deze moderne tijd lijkt dit volgens sommigen wellicht bijzonder, maar ook vandaag de dag is het allesbehalve ongebruikelijk. Omdat u het roept valt het alleen meer op. Omdat u het roept wordt het meteen gekoppeld aan uw narcisme, aan de grootheidswaanzin, waar u ontegenzeggelijk aan lijdt. China koopt in hoog tempo grote delen van Afrika, havens en hele landsdelen op tal van continenten op, maar dit wordt in deze discussie, net als buiten deze discussie genegeerd. Terwijl dat, meer dan uw onvoorspelbare oprispingen, zorgen zou moeten baren.

Hoewel het een onrealistische ambitie is en blijft om stukken land met bewoonde gebieden te willen aankopen van andere democratische, welvarende landen, is de politiek correcte Pavlovreactie op uw hersenspinsels niet altijd treffend. In ieder geval weten miljoenen mensen nu ineens waar Groenland ligt en dat Denemarken eigenlijk heel groot is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here