De demonisering van Baudet

Nadat het Forum voor Democratie op 20 maart als nieuwkomer historische winsten boekte tijdens de Provinciale Statenverkiezingen sprak Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech de woorden: “Vandaag is het Forum voor Democratie ofwel de grootste, ofwel de gedeeld grootste, ofwel de tweede partij van Nederland geworden.” Op deze woorden volgden gejuich, poëtische vergezichten en een kluwen aan teksten die inmiddels bekend staan als boreaal geneuzel. Met zichtbare voldoening oreerde Baudet en dronken van het onwerkelijke succes luisterde zijn achterban. Terwijl Google overuren draaide om het vocabulaire van Baudet te duiden aan de kijkers, absorbeerde de nieuwe ster aan het politieke firmament alle aandacht met graagte.

Deze speech, die de gemoederen wekenlang heeft beziggehouden is uiteindelijk de reden geworden dat zijn openingswoorden niet langer waar zijn. Nadat Baudet en Henk Otten in onmin raakten en in de Telegraaf bekend werd dat de senatoren Jeroen de Vries en drs. Dorien Rookmakers zich eveneens afsplitsen van het FvD is een kwart van Baudets Eerste Kamerfractie vertrokken. Hierdoor is het FvD niet de grootste, niet de gedeeld grootste en zelfs niet de tweede, maar enkel de gedeeld tweede partij in de Eerste Kamer. Terwijl Baudet en Otten zich rollebollend voortbewegen over onze Twitterfeed, rijst de vraag of dit slechts de eerste omvallende dominostenen zijn of dat Baudet erin slaagt om de schade te beperken.

De afgelopen dagen suggereert Otten, zonder al te veel subtiliteit, dat Baudet racistische denkbeelden zou aanhangen.

Baudet heeft – naar eigen zeggen om principiële redenen – hard uitgedeeld, maar of hij op de robuuste verdedigingslinie van zijn voormalige vriend heeft geanticipeerd vraag ik mij af. Het is lastig om je als toeschouwer te verplaatsen in de uitspraken van de kwade hoofdpersonages, in deze pijnlijke opvoering van het openluchttheater. De afgelopen dagen suggereert Otten, zonder al te veel subtiliteit, dat Baudet racistische denkbeelden zou aanhangen. Dergelijke uitspraken zijn een vrij heftige grensverlegging in deze publieke ruzie en worden niet gestaafd door een geloofwaardige onderbouwing. Het lezen van controversiële boeken is niet per definitie iets verkeerd. Zeker niet voor politici, waarvan burgers zouden moeten mogen verwachten dat zij belezen zijn, ook op het gebied van alternatieve of verwerpelijke denkbeelden.

Otten is te intelligent om niet te beseffen dat dergelijke insinuaties een nieuwe dimensie geven aan deze zomerse soap. Wanneer hij er oprecht van overtuigd zou zijn dat Baudet een racist is of racistische denkbeelden aanhangt, is het onverklaarbaar en onvergeeflijk dat hij zelf graag was aangebleven binnen het FvD. In die werkelijkheid had hij zelf moeten opstappen en spreekt zijn aanblijven ook boekdelen over hem. Realistischer is een scenario waarin – nu alle vuile was al buiten hangt – ook schone kledingstukken uit de kasten worden getrokken en besmeurd, om vervolgens tentoon te worden gespreid aan iedereen die het maar wil zien. Hoewel de verwijten over en weer vliegen op manieren die niets meer met het betamelijke te maken hebben, is deze verdachtmaking van een andere orde.

Op een nieuwe rechtse beweging die in korte tijd een grote groei doormaakt, volgt demonisering vaak als reflex. Dat Baudet aan extreemrechtse en racistische gedachtegangen wordt verbonden is dan ook niet nieuw, maar de afzender wel. Het was gevaarlijk en verwerpelijk toen Alexander Pechtold deze kaart trok, op een podium in Amsterdam, tijdens een debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het was gevaarlijk en verwerpelijk toen deze kaart werd getrokken naar aanleiding van Baudets gehekelde overwinningsspeech. Het is gevaarlijk en verwerpelijk nu Otten deze kaart trekt.

Hoewel Baudet een man is met een bloemrijke verzameling bedenkelijke uitspraken en knettergekke ideeën, maakt dat hem nog geen racist. De volgende die hem racisme verwijt moet voor de verandering eens met harde bewijzen komen.

Redactie Politiek van Morgen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here