Slapeloze nachten op het Ierse eiland Brexitblog IV

De tijd tikt langzaam door. Slapeloze nachten. Niet alleen een greep uit het bloemrijke repertoire van The Opposites, maar ongetwijfeld ook een treffende beschrijving van de gemoedstoestand van de kersverse Britse premier Boris Johnson. In aanloop naar zijn verkiezing heeft Johnson de Brexitdatum in cement gegoten. Met of zonder deal verlaat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie. Zelfs een gebrek aan draagvlak binnen het parlement zal dat niet stoppen, aangezien Johnson in alle transparantie heeft gezinspeeld op het buitenspel zetten van een eventueel tegenstribbelend Lagerhuis.

Synchroon aan de groeiende waarschijnlijkheid van een harde Brexit neemt ook het doembeeld dat daaraan wordt gekoppeld in omvang toe. De afgelopen dagen is een overheidsrapport waarin de slechtst denkbare uitkomsten worden beschreven gelekt naar Britse media. Hierin worden zaken als voedsel- medicijnen- en brandstoftekorten omschreven en wordt zelfs gezinspeeld op een harde grens op het Ierse schiereiland. Dit laatste blijft een vrijwel onmogelijk onderdeel van de onderhandelingen. Een zichtbare en eventueel zelfs bewaakte grens tussen Ierland, dat onderdeel van de Europese Unie blijft en Noord Ierland, dat als onderdeel van Groot Brittannië afscheidt, lijkt onvermijdelijk. De Europese Unie die zegt niet opnieuw te willen onderhandelen wil dat het VK geen onderdeel meer uitmaakt van de interne markt, terwijl Johnson een backstop uitsluit. Beide kampen lijken zich hiermee te nestelen in een impasse. Helaas voor de inwoners van het Britse en het Ierse eiland is deze impasse niet nieuw. Wie terugkijkt op het Brexitreferendum, zal zich verbazen over het gebrek aan voortgang, dat is geboekt in de afgelopen drie jaren.

Ook de Noord-Ieren zullen met samengeknepen billen en ongezonde wedstrijdspanning de dagen aftellen tot er ten langen leste duidelijkheid ontstaat. Saillant detail is dat de Noord-Ierse bevolking met een nipte meerderheid tegen de Brexit stemde. Hoewel het voor velen een eeuwigheid geleden lijkt is de vrede op het Ierse eiland nog maar een jaar of twintig getekend. De vraag is of een backstop kan worden geïmplementeerd zonder oude gevoelens te laten herleven.

Tijdens de door hem nieuw in het leven geroepen People’s Prime Minister Questions gaf Johnson aan dat de EU voorlopig niet bereid leek om opnieuw te gaan onderhandelen over een Brexitdeal. Ondanks dat gegeven reisde hij dit weekend af om op audiëntie te komen bij Macron en Merkel. Ondertussen tikt de tijd langzaam door.

Voor het Ierse eiland is het voorkomen van een backstop belangrijker dan de vorm waarin een grens ontbreekt. Binnen een no-dealscenario of in het scenario met een deal is voorlopig onduidelijk of en hoe het EU grondgebied en het VK grondgebied zich van elkaar onderscheiden zullen langs deze historisch beladen landsgrens. Voor Ierland is te hopen dat het niet bij de langzaam doortikkende tijd en de slapeloze nachten blijft, maar dat ook de volgende zin in dit nummer van The Opposites realiteit zal worden. Wellicht dat de zon doorbreekt voor 31 oktober.

Redactie Politiek van Morgen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here