Peilingrapport: Forum van Democratie verliest terrein.

Electorale verschuivingen

Forum voor democratie verliest grondgebied in het politieke slagveld. Bij de vorige peiling bleef het verlies door de Otten-rel nog beperkt, deze week verliest de FvD 4 zetels. De FvD verliest de VVD uit het oog met een afstand van 8 zetels. De PVV als eerste alternatief in het politieke spectrum wint er twee. D66, SP en 50Plus krijgen er 1 bij. Het opvallende hieraan is dat de 4 verloren zetels er geen een terugvloeit in fractie Otten. 1% van de FvD stemmers geven aan om bij de volgende verkiezing Lijst Otten te kiezen. De 2 zetels die naar de PVV gaan zijn zeer waarschijnlijk oud PVV stemmers die terugkeren naar hun vertrouwde nest. De vraag is en blijft of Baudet zich kan herpakken na de dreun die hij zichzelf heeft gegeven.

3 traditionele partijen weer de grootste

De meest opvallende trend is de stijging van de PvdA. Na het lichtelijk onverwachte succes van Timmermans bij de Europese Verkiezing zit de PvdA in een opwaartse trend. Is de zetelwinst van de PvdA puur het Timmermans effect of nemen de kiezers Lodewijk Asscher weer serieus? Het eerste goede meetpunt zijn de algemene beschouwingen. Kan Lodewijk Asscher het geluid op links worden en de zelfbenoemde ‘Jessias’ van de troon stoten? Met de groei van de PvdA en een lichte winst van het CDA ten opzichte van een halfjaar geleden voeren de traditionele partijen de peilingen aan. De verschillen in het politieke landschap zijn relatief klein en met een koploper op eenzame afstand. De VVD staat op eenzame hoogte met 27 zetels.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here