Voetbalclubs moeten politie-inzet zelf gaan financieren

In deze laatste dagen van de zomerse transferperiode tellen voetbalfans in stilte af naar het einde van een onzekere periode. In de afgelopen weken zijn miljoenen euro’s rondgepompt door voetballend Nederland. Als gevolg van deze miljoenenjacht zullen een aantal mannen voortaan een ander shirt aantrekken wanneer zij achter een bal aanrennen.

Wie de enorme geldbedragen bekijkt die de dienst uitmaken in het voetbal slaat stijl achterover. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel is voetbal een van de belangrijkste bijzaken in het leven van velen geworden. Sterker nog, voor sommigen is het tot een hoofdzaak uitgegroeid.

Mensen in gele hesjes staan met hun rug naar het veld, niet als protest, maar om de chaos op de tribunes in bedwang te houden.

Wie een gemiddeld voetbalstadion bezoekt en zijn of haar oog laat afdwalen van het veld, naar de tribune, zal zich verbazen. Volwassen mannen en vrouwen wensen iemand, die toevallig een fluit in zijn mond heeft, de naarste ziektes toe. Mensen in gele hesjes staan een hele wedstrijd met hun rug naar het veld, niet als protest, maar om de chaos op de tribunes enigszins in bedwang te houden. Verder weg, omringd door zichtbare barrières, zit het meegereisde publiek van de tegenstander. Hoewel de rivaliserende stadionbezoekers op de camping elkaars beste vrienden zouden kunnen worden is daar in deze setting geen sprake van. Hier zijn het gezworen vijanden in woord en gebaar.

De marktwerking die het voetbal regeert is een argument om de rekening te verschuiven naar voetbalclubs

In en rond de voetbalstadions wordt op wedstrijddagen een peloton aan politie ingezet om de openbare orde te handhaven en supportersscharen tegen elkaar en zichzelf te beschermen. Vooralsnog wordt deze inzet bekostigd met gemeenschapsgeld. Dit zou moeten veranderen. Juist deze sector, waarin wordt gewerkt met begrotingen van miljoenen euro´s, moet zijn eigen broek gaan ophouden. Het is bizar dat zoveel politie-inzet nodig is om een voetbalwedstrijd te kunnen spelen, maar ook dat andere burgers voor het hieraan verbonden prijskaartje opdraaien. De marktwerking die het voetbal wereldwijd regeert is in deze een argument om de rekening voor de politie-inzet te verschuiven van burgers naar voetbalclubs.

Zonder supporters op de tribune missen de clubs een belangrijk deel van hun inkomsten, in directe zin door entréegelden, in indirecte zin door een afnemende achterban, afname van merchandise en opbrengsten van televisiegelden. Als de overheid hier stelling in zou nemen, hebben zij het gelijk aan hun kant en hebben voetbalclubs geen andere optie dan zich in een rechtvaardigere realiteit te schikken. Om te voorkomen dat minder gefortuneerde clubs, gevaarlijke situaties creëren door op deze inzet te bezuinigen is een onzichtbare verandering het beste.

Daarom moet de inzet van politie bij voetbalwedstrijden aan de voorkant op dezelfde manier geregeld blijven worden. Niet de clubs, maar de handhaver bepaalt de benodigde inzet. Het enige verschil is dat de politie aan het einde van het jaar, via de KNVB, een factuur stuurt naar de voetbalclubs, in plaats van de burgers.

Redactie Politiek van Morgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here