Chaos regeert!

De chaos is compleet bij onze overzeese westerburen. Gisteren behandelde het Lagerhuis een motie waarin het parlement de regie over de agenda van het Lagerhuis overneemt van het kabinet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse Tweede Kamer is het in het VK sinds jaar en dag gebruikelijk dat het kabinet – dat zelf zitting neemt in het parlement – de agenda dicteert. Door 21 dissidenten in zijn eigen conservatieve fractie, waarvan 1 zich staande de vergadering afscheidde van de conservatieven en aansloot bij de liberaaldemocraten is Boris Johnson ineens alles kwijt. De meerderheid van zijn kabinet, zijn regie op de Brexit en zijn veronderstelde momentum zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Vandaag debatteert en stemt het Lagerhuis over een wet die een no deal Brexit uitsluit. Waar Johnson herhaalt op 31 oktober de EU te willen verlaten ‘in all circumstances’ zal het Lagerhuis hem die optie vandaag ontnemen. De kersverse premier zal na vandaag vleugellam zijn. Overgeleverd aan een grillig Lagerhuis, waarin niet langer ‘her Majesty’s Government’ maar complete chaos de scepter zwaait. In wanhoop kondigde Johnson nieuwe verkiezingen aan, wanneer deze wet – en dat zal gebeuren – zijn verkiezingsbelofte om hoe dan ook op 31 oktober de EU te verlaten, onmogelijk maakt.

De pijnlijke werkelijkheid is dat zelfs dat niet meer in zijn handen is. Om vervroegde verkiezingen uit te schijven heeft hij een tweederde meerderheid in het huis nodig. Zelf heeft zijn coalitie inmiddels niet eens meer de helft. Alleen de wispelturige oppositieleider Jeremy Corbyn kan vervroegde verkiezingen mogelijk maken. De Britse democratie slaagt erin om opnieuw een schertsfiguur te slaan. Johnson, de Brexit en de Britse democratie wankelen. Waar complete chaos regeert zal het volk opnieuw worden gevraagd om in te grijpen. Hoewel niets is wat het lijkt en complete chaos regeert, is een landelijke spoedverkiezing in oktober de waarschijnlijke noodgreep. Remainers en Brexiteers gaan opnieuw stemmen. Kiezen ze voor de conservatieven, dan zal de Brexit er alsnog komen op 31 oktober. Kiest men voor Labour of de Liberal Democrats, dan is zelfs niet meer zeker of er überhaupt een Brexit komt.

Redactie Politiek van Morgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here