Boris kan morgen alleen maar winnen. De voorbeschouwing.

Waarom Boris alleen maar kan winnen. De voorbeschouwing. Boris vs. Lagerhuis.

Morgen om half tien schrijft het Britse Lagerhuis verder aan een chaotisch hoofdstuk van de Britse geschiedenis. Premier Boris Johnson zal een statement afleggen en aanbevelen aan het parlement waarin hij een aangepaste Brexit deal voorlegt aan het oordeel van een tot op het bod verdeelde volksvertegenwoordiging. Miljoenen mensen uit binnen- en buitenland zullen afstemmen op de soapserie die ook morgen met een cliffhanger van jewelste belooft af te sluiten.

Wat morgen resteert is een debat voor de bühne. Vol vuur en emotie zal Johnson zijn rijk gevulde retorische trukendoos openen. Het zal hem niet gegeven worden., want het script is al geschreven.

Hoewel vriend en vijand zullen concluderen dat de deal die Johnson met de EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft gesloten een vooruitgang is ten opzichte van de deal van Theresa May, – die driemaal door het Lagerhuis werd verworpen – lijkt het vinden van een meerderheid een onmogelijk karwei. Ondanks de pleister die in deze nieuwste deal vakkundig op de gehekelde backstop is geplakt, hebben oppositieleiders zich opnieuw massaal geharnast in ongenoegen. Ook de Noord-Ierse DUP fractie, die gedoogsteun verleent aan het kabinet Johnson, heeft kort na de aankondiging van de herziende deal laten weten niet in te zullen stemmen. Wat morgen resteert voor Johnson is een debat voor de bühne. In het best denkbare scenario verliest hij met een nipt verschil, maar dat hij ook deze stemming zal verliezen lijkt bij voorbaat vast te staan.

Toch zal Johnson de grote winnaar van het debat zijn morgen. Urenlang zullen de Britten hem zien vechten, met alles wat hij in zich heeft. Met emotie en vol vuur zal hij zijn rijk gevulde retorische trukendoos openen en ten tonele spreiden. Hij zal de oppositie verbaal knuffelen en slaan, hij zal Labour-leider Jeremy Corbyn – die debattechnisch niet in zijn schaduw mag staan – alle hoeken van het Lagerhuis laten zien, hij zal het parlement smeken om het volk te geven waarom ze hebben gevraagd. Het zal hem niet gegeven worden. Met een naar verwachting minimale meerderheid zal Johnson opnieuw verliezen en pas dan begint het spannend te worden. Alle aan de stemming voorafgaande uren zullen politieke junkies smullen van de retoriek, de emotie en het gejoel, maar niemand zal verrast worden, want het script is immers al geschreven. Pas na de stemming begint de improvisatie.

In alle denkbare scenario’s verliest Johnson morgen opnieuw een slag, maar iedere nederlaag brengt hem, dichterbij het winnen van de strijd.

De wet verplicht Johnson om na het aanstaande verlies uitstel van de Brexit te vragen aan de EU, maar gaat hij dat ook doen? Hij herhaalt immers tot op de dag van vandaag dat de Brexit op 31 oktober zal plaatsvinden, met of zonder deal. Mocht hij toch om uitstel vragen, dan is de EU aan zet. Laat de unie zich opnieuw als speelbal gebruiken of bedankt het voor die twijfelachtige eer. Macron zinspeelde hier immers al eerder op. En hoe reageert ‘her Majesty’s Government’? Stapt het kabinet op, in de hoop nieuwe verkiezingen af te dwingen of dient Labour een ‘vote of no confidence’ in, iets waar de coalitie gek genoeg letterlijk om smeekt.

Johnson kan morgen alleen maar winnen. Ook wanneer hij de stemming verliest. Wanneer hij de Brexit datum uit laat stellen, volgen nieuwe verkiezingen en die lijkt hij op dit moment glansrijk te gaan winnen, waarna hij met een ruime meerderheid zijn Brexit alsnog gestalte kan gaan geven. Wanneer de EU bedankt voor de eer, verlaat Groot-Brittannië de EU zonder deal en heeft de oppositie gegokt en verloren. Ook in dit scenario volgen verkiezingen die Johnson alleen maar kan winnen. Weigert Johnson om uitstel te vragen, dan is hij de man die zijn rug rechthoudt en doet wat hij altijd heeft beloofd. Hoe dan ook, met of zonder deal, na drie slepende jaren, een Brexit op 31 oktober. Johnson heeft tot nog toe iedere slag verloren, maar is dichtbij het winnen van de strijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here