De artiest Rutte

Als een ware kunstenaar die met zijn penseelstreken een nieuwe werkelijkheid creëert op een voorheen maagdelijk wit doek, heeft de artiest Mark Rutte vormgegeven aan een nieuw Den Haag.

Vroeger, toen onze generatie jongeren nog in luiers over de vloer kroop, regeerde een coalitie met ijzeren vuist en een dichtgetimmerd akkoord. In het pre-Rutte tijdperk was het terrein van wisselende meerderheden dan ook nagenoeg onverkend. Partijen die voor of tijdens de formatie buiten de boot vielen, waren doorgaans een hele kabinetsperiode aangewezen op een ononderbroken klaagzang in de oppositiebankjes.

Rutte kwam, zag en deed alles anders. Weliswaar gedwongen door een steeds verder versplinterende politieke werkelijkheid. In Rutte I vond hij in de PvdA van Job Cohen een onofficiële gedoogpartner, of in het vocabulaire van Geert Wilders, een bedrijfspoedel. Voorafgaand aan en tijdens Rutte II mochten alle oppositiepartijen in wisselende samenstellingen meedoen aan tal van deelakkoorden. De term ‘uitgestoken hand’ ontstond. De constructieve drie vonden elkaar en Rutte zegevierde in stabiliteit, terwijl het fundament van zijn kabinet – gerekend in Kamerzetels – brozer dan broos was. 

Terwijl rechts-Nederland haar vingers nog aan het aflikken was, formeerde Rutte binnen recordtijd huwelijkse voorwaarden met de Partij van de Arbeid

Inmiddels is vrijwel iedereen met wie Rutte de politieke liefde bedreef, van het toneel verdwenen. Enkelen vrijwillig, anderen gedwongen door het meedogenloze oordeel van de kiezer. In het centrum van dat politieke slagveld staat één man fier overeind. Onze premier heeft geen visie, althans dat zegt hij zelf. Terwijl rechts-Nederland haar vingers – op advies van Rutte – nog aan het aflikken was van zijn eerste kabinet, formeerde hij binnen recordtijd huwelijkse voorwaarden met de door hem als ‘links gevaar’ omschreven PvdA van Diederik Samson. Rutte verdeelt en heerst. Iedereen mag hem aan een meerderheid helpen om vervolgens gedecimeerd te worden door de kiezer.

Door een volgende premier, die zijn politieke flexibiliteit niet kan evenaren, zal het door Rutte geschilderde doek worden onthuld

Regeren met meerdere partners en kleinere meerderheden is een kunst op zich. Een kunst die door Rutte feilloos wordt beheerst en daarom zolang hij premier is onderschat zal blijven. Pas door een volgende premier, die zijn politieke flexibiliteit en tomeloze energie niet kan evenaren, zal het door hem geschilderde doek worden onthuld. In één van de moeilijkste perioden van onze naoorlogse geschiedenis heeft Rutte voor politieke stabiliteit gezorgd. Hoewel zijn moderne kunst niet altijd bij iedereen in de smaak valt, staat zijn vakmanschap niet ter discussie. Voor de VVD, voor de regeerbaarheid van ons land en voor Nederlands positie op het wereldtoneel is het dan ook te hopen dat deze artiest nog lang niet van het politieke toneel verdwijnt.

1 REACTIE

  1. Ik heb niets te zeggen over de Min. Pres. Hr Rutte.

    Ik zie in hem geen slecht Mens. Maar wel een zekere intense boosheid, ontstaan door het verveleden.
    Als Min Pres. Kreeg hij de Macht in handen .. Nu kreeg hij wat hij al zo lang wilde!

    Hij laat niet in zijn Kaarten zien en heeft ’t VOLK van Nederland misleid & bedrogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here