Dementerende bejaarden in het Witte Huis

Wie zijn opa en oma in gedachten of herinnering ophaalt, zal hopelijk bekropen worden door een liefdevol gevoel. De meesten van ons zullen geen slecht woord over hebben voor onze grootouders en hun generatiegenoten die in de meeste gevallen een grote bijdrage hebben geleverd aan het opbouwen van de welvaart die wij inmiddels als normaal ervaren in dit land. Toch zullen veel van ons zich herkennen in het beeld dat onze manier van leven verandert en dat oudere generaties daar geen of moeizame aansluiting mee hebben. Een bekend credo luidt ‘regeren is vooruitzien’. Regeren is besturen op basis van de werkelijkheid van vandaag en als het even kan op basis van de uitdagingen die de toekomst brengt.

In die gedachte zijn de ontwikkelingen in de Verenigde Staten niet de meest gunstige. De huidige president Donald Trump is 73 jaar oud. Aan het einde van zijn eerste termijn is hij 74 en mocht hij een tweede termijn winnen en volmaken, dan is hij 78 wanneer hij afzwaait als president. De Democraten die jaren de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het post-Obama tijdperk en met niets beters konden komen dan de zoveelste wanhoopspoging van Hillary Clinton en daarna jaren hebben gehad om zich voor te bereiden op deze nieuwe strijd tegen Trump, zijn er niet in geslaagd om met vernieuwing te komen.

In plaats daarvan wordt de Democratische kiezer opnieuw een pallet aan pensioengerechtigde opa’s en oma’s voorgeschoteld. Joe Biden, inmiddels 77 jaar oud, leidt nog altijd in de peilingen. Achter hem voeren Bernie Sanders, 78 jaar oud en Elizabeth Warren, 70 jaar oud de achtervolging aan. In dit rijtje zeventigers werd met de 77-jarige multimiljardair Michael Bloomberg onlangs een nieuwe naam toegevoegd.

Tijdens de vorige verkiezingsstrijd bezweek Hillary Clinton onder de fysieke inspanningen. Iedereen zal zich herinneren hoe zij, van top tot teen trillend, de controle over haar lichaam verloor bij het verlaten van een Nine-Eleven herdenking. Trumps incoherente en soms onverstaanbare gemurmel wordt vaak toegeschreven aan zijn wispelturigheid, zo nu en dan aan een kunstgebit, maar zo af en toe ook aan beginnende dementie. Joe Biden oogt ronduit krakkemikkig in zijn voorkomen en fragiel in de debatten. Bernie Sanders liep zelfs een hartaanval op tijdens zijn campagne.

De president van de Verenigde Staten is nog altijd de leider van het vrije westen. Daar hoort geen grijze wijsgeer uit het bejaardentehuis, maar een energieke, scherpe en bijtijdse man of vrouw de scepter te zwaaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here