Peilingrapport: Versplinterd politiek landschap

Amsterdam, 25 januari 2016 / Amsterdam 25th of January 2016. Persconferentie van minister van Justitie en Veiligheid Art van der Steur, Europese Commissaris Dimitri Avramopoulos en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Immigratie. Press conference with Dutch minister of Justice Art van der Steur, European Commissioner Dimitri Avramopoulos minister of Immigration Klaas Dijkhoff. Foto: Rijksoverheid/Valerie Kuypers – Photograph: Dutch Government/Valerie Kuypers

Electorale verschuivingen
De grootste electorale verschuiving is het verlies van de VVD. De teflonlaag van de VVD en Mark Rutte lijkt tot een einde zijn gekomen. Op dit moment staan de VVD, PvdA en de PVV op 19 zetels. Op de voet gevolgd door de FvD met 18 zetels. Het CDA verliest deze week een zetel en staat op 15 zetels. Het is onduidelijk waar het verlies van het CDA aan te wijten is. Het kerstreces nadert en Rutte III maakt geen sterke indruk. Afgelopen Prinsjesdag was het vertrouwen in het kabinet en Rutte III gestegen. Een stikstofcrisis verder en het kabinet heeft nog steeds geen lange termijn oplossing. Met nog ruim een jaar tot nieuwe verkiezingen zal de spanning binnen de coalitie toenemen. De VVD heeft veel ingeleverd en zal ook inzien dat het tijd van geven voorbij is. Het CDA lijkt de grote onzichtbare te willen spelen en vooral de focus te leggen op de bewindslieden.

Rapportcijfers ministers  
Ook heeft Peil.nl het vertrouwen in de ministers gemeten. De Christendemocraten mogen dan niet bovenaan de peilingen staan maar hebben wel de twee populairste ministers in handen. Wopke Hoekstra voert de lijst aan, gevolgd door Hugo de Jonge. De grootste daler is Carola Schouten. Schouten zakt van plek 3 naar plek 11. De oorzaak is zondermeer de stikstofcrisis. Daarnaast verovert Sigrid Kaag plek nummer 3. Daarnaast heeft Peil.nl ook het vertrouwen gemeten in de top 4 bij de kiezers van de VVD, CDA , D66 en de PvdA. De concurrentie van de VVD komt overduidelijk vanuit het CDA. Hoekstra haalt een score van 7,2 bij VVD kiezers. De Jonge scoort respectievelijk een 6,7. De Jonge die binnen het CDA wordt gezien als een voorvechter van de wat linksere koers haalt echter geen hogere score bij de PvdA en D66. Op basis van de peilingen is Hoekstra de gedoodverfde kroonprins van het CDA.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here