Peilingrapport: 50Plus in de lift!

Electorale verschuivingen

De eerste peiling van 2020 toont een opvallende ontwikkeling. 50 Plus krijgt er twee zetels bij. Niet opvallend is dat de zetels bij het CDA en de PvdA vandaan komen. Het CDA en de PvdA zijn traditioneel twee partijen met een grote achterban bij de 65 plussers. De peiling is stilte voor de storm. De FvD lijkt zich te hebben herpakt en een stabiel zetel aantal van 17 te hebben in de peilingen. De fluctuatie van de PVV over het jaar is opmerkelijk te noemen. Bij de Europese verkiezingen van 2019 haalde de PVV nog nul zetels. De PVV staat nu weer op een stabiel zetelaantal van 19. De PVV is daarmee gedeeld de grootste partij in de peilingen. Het CDA verliest weer een zetel en staat op 14 zetels. De strijd om het lijsttrekkerschap werpt nog niet haar vruchten af. Terwijl Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra veelvuldig in het nieuws waren de afgelopen tijd.

Nederland wil af van het vuurwerk

Peil.nl heeft onder 2500 Nederlanders een steekproef gehouden over een eventueel vuurwerkverbod. Bij 25% van de ondervraagden heeft zelf of iemand anders in het huishouden vuurwerk afgestoken. Opvallend is dat van de ondervraagde D66 stemmers 34% vuurwerk heeft afgestoken. Alleen de FvD staat procentueel hoger met 39%. Nog maar 20% wil niks veranderen aan de huidige situatie. Er is een brede steun voor het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen. Hoe ouder de leeftijd van de ondervraagde hoe positiever er wordt gedacht over een vuurwerkverbod. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar is 46% voor een vuurwerkverbod  in tegelstelling tot 76% bij de 65 plussers. Een vuurwerkverbod lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. De vraag is echter de vorm van het verbod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here