Een Europees leger, de bittere waarheid

Op 3 januari kwam Generaal Soleimani om het leven bij een luchtaanval dichtbij Bagdad. Soleimani was generaal van Revolutionaire Iraanse Garde. Soleimani stond op de terreurlijst van de EU en waarschijnlijk op de dodenlijst van de CIA. De dood van Soleimani is een overwinning in de War on Terror. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk riepen in een gezamenlijk statement dat de-escalatie urgent nodig is in het Midden-Oosten en riepen Iran op om zich te houden aan de nucleaire deal.  

Sinds het opzeggen van de Iran deal door de VS wordt het steeds onrustiger in het Midden-Oosten. Iran bestookt Saudische olieraffinaderijen, olietankers en eind 2018 kwam een Amerikaan om het leven. De oplopende spanningen tussen de VS en Iran roept de vraag op waar Europa is. Het Midden-Oosten is de afgelopen jaren verder een podium geworden voor Trump en Poetin. Europa is nu niet alleen onzichtbaar, maar ook afwezig op het wereldtoneel.

In het Midden-Oosten zijn voornamelijk Amerikaanse troepen gevestigd. Overige landen in Europa zijn voor een groot deel al teruggetrokken uit het Midden-Oosten met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. Dit terwijl het Midden-Oosten onze achtertuin is. De vluchtelingen die aankomen in Turkije zijn het slachtoffer van het onrustige Midden-Oosten.  Iran steunt in Libanon de terreurorganisatie Hezbollah. Hezbollah heeft als doel de vernietiging van de staat Israël. Hezbollah beschikt over naar eigen zeggen raketten die heel Israël kunnen raken. Iran steunt het Syrische regime met militairen, wapens en hoeveelheden geld. Iran is na de oorlog tegen Sadam Hoessein diep verworteld geraakt in de politiek en het leger van Irak. Naar schatting heeft Iran tienduizenden strijders in Irak die loyaal zijn aan Iran. In Palestina steunt Iran de terreurorganisatie Hamas. Hamas heeft meerdere raketaanvallen gepleegd op onder andere Tel Aviv. In Jemen waar al jarenlang een burgeroorlog wordt gevochten steunt Iran de Houthi rebellen. Iran zaait al jaren dood en verderf in het Midden-Oosten.

Europa is nu niet alleen onzichtbaar, maar ook afwezig op het wereldtoneel.

Naast de militaire dreiging van Iran richting Europa en haar bondgenoten is Iran mede verantwoordelijk voor de vluchtelingenstroom naar de EU. Europa heeft baat bij een stabiel Midden-Oosten. Op dit moment zijn we afhankelijk van de Amerikanen. Wij laten Donald Trump bepalen wat er met onze achtertuin gebeurt. Het wordt tijd dat Europa verantwoordelijkheid neemt. De EU heeft al sinds haar bestaan de ambitie om geopolitieke invloed uit te oefenen op het wereldtoneel. Het is nu tijd om daad bij woord te voegen. Een Europees leger wat de belangen dient van Europa. De VS en Rusland zien Europa als sloom, omslachtig en zwak op het wereldtoneel. Naast het conflict in het Midden-Oosten zien we een terugtrekkende VS in de NAVO. Dit terwijl Rusland Europa op meerdere fronten uit elkaar speelt. Naast een plek op het wereldtoneel kent een Europees leger vele schaalvoordelen. Op grotere schaal aanbestedingen doen wat leidt tot goedkoper materiaal. Grotere trainingsoefeningen en leren van elkaars kunde. Daarnaast bevorderd een Europees Leger de integratie tussen lidstaten. Voor een veilig en toekomstbestendig Europa is het inleveren van soevereiniteit slechts een klein offer. Confucius zei ooit: ‘Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here