Peilingrapport: CDA-ministers betrouwbaar en geliefd!Electorale verschuivingen
Coca-Cola of Pepsi? Een vergelijkbare vraag zullen enkele partijen zich vandaag stellen. Het al oude orakel Maurice de Hond of I&O Research? De VVD behaalt 8 zetels meer in de peiling van I&O Research. Hiermee is de VVD weer ruimschoots de grootste van het politieke landschap. Peil.nl geeft de volgende reactie op het verschil ‘op geen enkele wijze zien wij in onze tabellen een aanwijzing dat t.o.v. de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019  (waar de VVD 14% haalde) de VVD duidelijk gestegen is, zoals bij andere peilingen wordt gemeld’. Ander opvallend verschil in de peilingen is de stijging van GroenLinks tegenover de PvdA. GroenLinks staat in de peiling van I&O op 18 zetels tegenover 12 zetels bij Maurice de Hond. De PvdA die volgens zichzelf al bezig is aan haar wedergeboorte staat op 13 zetels bij I&O. De wedergeboorte lijkt bij Maurice al voltrokken te zijn. I&O Research toont wel dezelfde trend als Peil.nl bij 50Plus. Henk Krol is geliefder en stijgt in zetelaantal. Opvallend in het onderzoek van I&O Research is dat zij concluderen dat de tevredenheid over Rutte III afneemt. Dit is toch opvallend te noemen omdat in de peiling de coalitiepartijen 62 zetels halen tegenover 52 bij Maurice de Hond. Wellicht heeft die trend zich bij Maurice al ingezet en moet die bij I&O Research nog beginnen.

CDA ministers betrouwbaar en geliefd!
Peil.nl heeft wederom de mate van vertrouwen gemeten bij de ministers.
De top 3 van de meest betrouwbare ministers bestaat volledig uit CDA’ers. De lijst wordt nog altijd aangevoerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra. Gevolgd door Hugo de Jonge en met als binnenkomer Ferdinand Grapperhaus. De daadkrachtige aanpak van Ferd Grapperhaus tegen drugs en de zaak Ridouan Taghi blijft niet onopgemerkt. Het is uiterst opmerkelijk te noemen dat een minister op het departement Veiligheid en Justitie tot één van de meest geliefde ministers behoort. Dit was ondenkbaar in tijden van Fred Teeven, Ivo Opstelten en Ard van der Steur. Sigrid Kaag staat op plek 4. Sigrid Kaag moet voor de Democraten 66 een steeds betere optie worden voor het lijsttrekkerschap. De eerste VVD’er treffen we aan op plek 8 in de vorm van Mark Rutte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here