Democratische presidentskandidaat? De tussenstand!

Foto: Gage Skidmore

Over een kleine tien maanden kiezen de Verenigde Staten een (nieuwe) president. De keuze die onze Amerikaanse vrienden maken is niet alleen ingrijpend voor de VS, maar ook voor ons en de rest van de wereld. Wordt het nog vier jaar Donald Trump of is er een democraat die hem uit het Witte Huis kan verdringen?

Hoewel de Amerikanen steevast maanden uittrekken om een antwoord te geven op dergelijke vragen, staat de uitkomst eigenlijk al vast. De democraten zijn er opnieuw niet in geslaagd om een kandidaat met zogenoemde ‘electability’ te vinden. Het democratische deelnemers is letterlijk en figuurlijk grijs. De kandidaten zijn politiek correct, oud en kleurloos. Op 3 februari start het campagnecircus haar optredens in Iowa, waar de eerste klappen zullen worden uitgedeeld. Hoe het ook zij, geen van de democratische kandidaten maakt een serieuze kans om de presidentsverkiezingen in november te winnen van Donald Trump. De relevante vraag op dit moment is: wie mag later dit jaar kansloos verliezen van Trump?

De kanshebbers voor een gedoemde nederlaag zijn:

Joe Biden (77)

Voormalig vicepresident

Joe Biden stelde zich twee keer eerder kandidaat voor het presidentschap. In 1988 voor het eerst en in 2008 opnieuw. Nadat hij in 2008 kansloos verloor van Barrack Obama, werd hij door Obama gevraagd als running mate. Op de vleugels van Obama diende hij van 2009 tot 2017 als vicepresident. Biden heeft een aantal grote manco’s. Te beginnen met zijn leeftijd. Mocht hij de verkiezingen winnen, dan is hij 78 jaar oud tijdens zijn inauguratie. Aan het einde van een eerste termijn zou hij 82 zijn en na een eventuele tweede termijn zou hij op 86 jarige leeftijd afzwaaien. Biden gaat nogal prat op zijn vriendschap en verbondenheid met Obama. Ieder debat en interview is het niet de vraag of, maar hoe snel en ongegeneerd hij aan hem refereert. Schutterend in de debatten, struikelend over zijn zinnen en worstelend met de lijken in de kast van zijn lange politieke verleden heeft hij nu al volop moeite om de aanvallen van zijn democratische concurrentie te weerstaan. Biden is nog altijd de frontrunner in het democratische veld, maar doet zijn door Donald Trump gekregen bijnaam ‘sleepy Joe’ teveel eer aan.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Biden de komende maanden overeind blijft in deze uitputtingsslag. Ondanks zijn positie in de peilingen, zal hij de democratische voorverkiezingen ook met zijn derde en laatste poging niet in de wacht kunnen slepen.

Bernie Sanders (78)

Foto: Gage Skidmore

Senator voor de staat Vermont

Bernie Sanders is zowaar nog ouder dan Joe Biden. Vorig jaar onderging hij een hartoperatie, maar desondanks oogt hij strijdlustig op het democratische slagveld. Sanders is officieel geen democraat, maar zit als onafhankelijke in de senaat. Zijn ultralinkse agenda heeft sinds zijn strijd met Hillary Clinton, vier jaar geleden, aan populariteit gewonnen onder de democratische achterban. Inkomensongelijkheid staat centraal in zijn boodschap die in de afgelopen jaren geen centimeter veranderd is. Wie Sanders ziet debatteren ziet dezelfde slecht geklede, oude man, die dezelfde dingen zegt als vier jaar geleden. Een feest van herkenning voor zijn achterban, een bron van ergernis voor de gematigde democraat.

Sanders en Elizabeth Warren hebben op hoofdlijnen dezelfde boodschap. Het lijkt waarschijnlijk dat één van hen in staat is om de presidentsnominatie voor de grijpgrage handen van Biden weg te slepen. Dit kan echter alleen wanneer zij de rijen tijdig sluiten. Want waar twee gelijkgestemden te lang vechten om een been, gaat een ander ermee heen.

Elizabeth Warren (70)

Foto: Gage Skidmore

Senator voor de staat Massachusetts

Elizabeth Warren is ondanks haar zeventig lentes de jongste van de grote favorieten. De afgelopen weken heeft zij laten zien hoe graag zij president wil worden door haar eeuwenoude vriend Bernie Sanders voor de bus te gooien. Zij lekte dat hij in een persoonlijk gesprek tussen hen zou hebben gezegd dat vrouwen geen kans op het presidentschap zouden maken. Een golf van kritiek op Sanders volgde. Het was overigens niet de eerste keer dat Warren hem een tik uitdeelde. In 2016 sprak zij haar steun uit aan zijn opponent Hillary Clinton.

Warren is relatief nieuw in de politiek. In 2012 werd zij gekozen als eerste vrouwelijke senator namens de staat Massachusetts. Tijdens de debatten van de uit het bejaardentehuis losgelaten democratische presidentskandidaten oogt zij energiek en vitaal. Warren heeft tot op heden weinig aanvallen hoeven te incasseren en deelt links en rechts stevig uit. Haar vrouwenkaart buit zij stevig uit, zonder dat het ongemakkelijk wordt, zoals bij de Obamakaart die Biden steevast trekt.

Warren is gezien haar relatief onbevlekte verleden, haar populaire linkse agenda en haar vitaliteit op dit moment favoriet voor de democratische nominatie.

Pete Buttigieg (38)

Voormalig burgemeester van het kleine stadje South Bend

Pete Buttigieg is de enige kanshebber die weet hoe Instagram werkt. Althans dat is een aannemelijk vermoeden. Vergeleken met de opa’s en oma’s om hem heen is hij een verfrissende kandidaat. Hij is jong, veteraan en homo. Ogenschijnlijk een ideale mix voor de progressieve Amerikaan, maar in de peilingen weet hij zich vooralsnog niet definitief te settelen in het kamp der favorieten.

Als er iemand alles in huis heeft om voor een verrassing te zorgen is het Buttigieg. In het artikel democratische armoede dat eerder op deze site verscheen werden hij en Kamala Harris al genoemd als potentiële nieuwe eigenaar van de blauwe koningsmantel. Om die verwachtingen waar te maken en een serieuze kans te maken op de democratische presidentsnominatie moet er wel een tandje bij. Vooralsnog geldt voor Mayor Pete too little, maar nog niet too late.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here