Politieke Feniks Geert Wilders

Foto: Mees Claessen

Geert Wilders is geruisloos opgeklommen uit een diep politiek dal. Terwijl zijn Partij voor de Vrijheid tijdens de laatste verkiezingen nog een dramatische uitslag neerzette, door niet één zetel in het Europees Parlement te bemachtigen, lacht het geluk de geblondeerde rechtsbuiten op het politieke speelveld weer toe. In de peilingen deelt de PVV inmiddels weer de koppositie met rechtshalf VVD en het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal de PVV binnenkort alsnog een zetel in het Europees Parlement opleveren.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 zal Wilders het komende jaar voor het nodige vuurwerk gaan zorgen. Tijdens de afgelopen Algemene Beschouwingen was hij immers al in topvorm. De hevige concurrentie op rechts lijkt dan ook het beste in Wilders naar boven te halen. Met de VVD en het Forum voor Democratie en – afhankelijk van de publieke prinsenstrijd tussen Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge – ook het CDA zal de PVV een keiharde strijd om de rechtse kiezer gaan voeren. In die strijd lijkt de geblondeerde darkhorse Wilders steeds meer de favoriet te worden. Hij heeft de debatvaardigheden altijd al gehad, de jaren lijken hem inhoudelijk iets genuanceerder te maken en in tegenstelling tot anderen wordt hij niet of nauwelijks gehinderd door genomen verantwoordelijkheid in het meer of minder recente verleden.

De regeringspartijen VVD en CDA zullen het komende jaar in ieder geval volop ontvankelijk zijn voor rechtse aanvallen. De klimaatmaatregelen, de stikstof en de CO2 opdrachten die de komende maanden gestalte krijgen zal ondernemend Nederland in ieder geval niet in de polonaisestemming brengen. Hoewel het FvD van Thierry Baudet het vooralsnog behoorlijk doet in de peilingen is het maar zeer de vraag of Baudet overeind kan blijven in het circus van landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Hoewel Baudet een uitstekende populist is, die heeft aangetoond welbespraakt te zijn, intelligent te zijn en pakkende monologen kan afsteken, blijft hij even aantoonbaar niet opgewassen tegen de debatvaardigheden van de voormannen om hem heen. Rutte en Wilders, al jaren de aanvoerders van het Hollandse debatgilde laten hem op de zeldzame momenten dat zij met hem in debat zijn met het grootste gemak alle hoeken van de kamer zien.

De ruimte die Baudet kreeg om te oreren in zijn 1 op 1 debat met Rutte zal hij niet snel weer krijgen en dus zal hij in de verkiezingsstrijd geen echte factor van belang zijn. Daarvoor zijn onze verkiezingen te veel een leidersstrijd geworden, is zijn politieke instrumentarium te beperkt en is de rechtse concurrentie te sterk. Geert Wilders heeft ondanks de peilingen en de hype rond Baudet dan ook weinig van hem te vrezen. Enkele maanden geleden leek de politieke ster van Wilders te zijn gedoofd, inmiddels is gebleken dat zijn licht enkel sluimerde en een nieuw vuur aanstaande lijkt.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here