Bye bye Britain, Brexit, Boris

Daar sta je dan. Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. En daar is het dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Het Koningslied lijkt op maat te zijn gemaakt voor de grote momenten des levens. Vandaag zwaaien wij onze overzeese vrienden definitief uit. Het is een pijnlijke dag voor de Europese Unie, voor ons Nederlandje en alleen de tijd kan uitwijzen hoe de Britse toekomst eruit komt te zien.

Voor Boris Johnson en zijn conservatieve achterban zal de laatste klokslag van deze 31ste januari voelen als een dream come true. Toch betekent het einde van de Brexitsoap geen einde van het politieke drama dat voortkwam uit het door David Cameron uitgeschreven referendum. Het komende jaar moeten de Britten door eigen wetgeving een handelsakkoord met de EU afsluiten, waar normaal gesproken met andere landen buiten de EU jaren over wordt onderhandeld. Tijd is een gevaar, want zonder handelsakkoord komt er alsnog een harde Brexit. Iets waar niemand baat bij heeft. Tegelijkertijd zal ook de wil om een akkoord te sluiten het komende jaar een gevaar zijn. Johnson heeft liever geen deal dan een slechte deal en de EU kan het zich niet permitteren om een goede deal te treffen. Een land dat succesvol uittreedt kan immers uitmonden in de eerste vallende dominosteen.

Nederland verliest één van zijn sterkste bondgenoten binnen de EU. Onze Angelsaksische vrienden denken op hoofdlijnen vaak in dezelfde richting en waren een uitstekende locomotief om ons kleine Hollandse karretje achter vast te haken. Op de lange termijn zou een geslaagde Brexit nieuwe wind in de vleugels van een Nexit kunnen blazen. Wellicht dat Baudet en Wilders garen kunnen spinnen, wanneer Johnson zijn land door deze onrustige wateren weet te loodsen. Andersom zou het tegenovergestelde de liefde voor de EU wellicht aanwakkeren in alle overgebleven lidstaten.

Naast de economische onzekerheid, lijken de uitdagingen voor het Verenigd Koninkrijk de komende maanden en jaren nog vele malen dieper te liggen. Geen handelsakkoord met de EU kan nog steeds tot een harde grens op het Ierse eiland leiden. De Schotten roepen in toenemende mate om onafhankelijkheid en zelfs in het trouwe zwijgzame Wales wordt de minderheid die zich wil afscheiden langzaamaan groter.

Lief, lief Verenigd Koninkrijk. Dank voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan. Laat zien hoe groot je veerkracht is, blijf verenigd en als je ooit je weg verliest, ben ik je baken in de nacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here