Peilingrapport: Hebben we teveel D66 rechters?

Foto: Sebastiaan ter Burg

Afgelopen donderdag ging Thierry Baudet in debat met Rob Jetten over de plek van rechters in de samenleving. Volgens Baudet gaan rechters op de stoel van politici zitten. Een voorbeeld hiervan is het Urgunda-vonnis aldus Baudet. Het antwoord of kiezers vinden dat rechters op de stoel van politici gaan zitten is afhankelijk van de uitspraak. Onderstaande afbeelding toont dat 80% van de FvD-kiezers vinden dat rechters op de stoel gaan zitten van politici. 6% van de FvD-kiezers is voor de afgesproken CO2 doelstelling. Nagenoeg dezelfde cijfers vinden we omgedraaid bij D66. Maurice de Hond typeert de tegenstelling als tussen Ajax- en Feyenoord-supporters. Ieder leeft in zijn eigen bubbel.

In 2010 en 2013 zijn er onderzoeken gedaan naar de politieke voorkeur van aankomende rechters en officieren van justitie. D66 en GroenLinks zijn sterk oververtegenwoordigd. Bijna geen enkele rechter heeft een politieke voorkeur voor de SP of de PVV. Een derde van de toekomstige rechters stemden in 2012 D66. Terwijl dit bij de verkiezingen maar 8% was. Als we de gehele linker flank meepakken bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA zien we dat 69% van de rechters op één van deze partijen heeft gestemd. Terwijl dit bij de verkiezingen maar 35% van de bevolking was.

De vraag is of politieke voorkeur invloed heeft op de uitspraak van de rechters? Keizers van D66, GroenLinks en de PvdA denken van niet. Terwijl kiezers van de FvD, PVV en de VVD dit wel denken. Het is niet opvallend dat de partijen die een oververtegenwoordiging hebben ook vinden dat er geen sprake is van politieke voorkeuren in de vonnissen. De vraag stellen is hem uiteraard beantwoorden. De gedachte achter deze peiling is gebaseerd op de aanname dat rechters hun vonnis baseren op hun politieke voorkeur. Rechters baseren hun vonnis op wetgeving. De wetgeving die nota bene door de politiek gemaakt wordt. De rechtelijke macht kan de politiek raken maar niet maken.

Bron: Maurice de Hond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here