Peilingrapport: Marokkanen tweet kost Baudet 1 zetel!

Foto: Frans Peeters
Foto: Frans Peeters

Afgelopen week ontstond er (wederom) ophef over Thierry Baudet en Forum voor Democratie. Thierry stuurde de onderstaande tweet over vier Marokkanen.

De tweet bleek achteraf vol onwaarheden te zitten. Thierry was de dagen daaropvolgend onbereikbaar en in Rome voor een congres over ‘National Conservatism’. Theo Hiddema mocht vervolgens de hete kastanjes uit het vuur halen voor zijn compagnon. Vaak zien we wanneer er ophef is rond een partij verschuivingen in de peilingen. Onder andere bij de breuk van de eerste kamer fractie bij de FvD. Forum voor Democratie levert een zetel in bij de peilingen. Deze zetel komt vervolgens ten goede aan de VVD. Hiermee is de VVD weer alleen de grootste in de peilingen. Het verschil met de overige partijen blijft echter klein. Deze week was er intern ook gedoe bij het CDA. De Statenfractie in Brabant maakte bekend in gesprek te willen gaan met Forum. Vele CDA-leden spraken zich uit tegen de mogelijke samenwerking met Forum. De Christendemocraten verliezen (nog) niet in de peilingen.

Trump of een democraat?
Deze week heeft Maurice de Hond ook gepeild naar de stemming rond de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. In 2016 wilde 16% dat Trump president zou worden. Nu wil 23% van de ondervraagden dat Trump president blijft. Alleen FvD en PVV kiezers willen in grote mate dat Trump president blijft. Opvallend is wel dat 72% van de ondervraagden denkt dat Trump de verkiezingen zal winnen. Dit percentage staat in scheef contrast met de peilingen in de Verenigde Staten. In de VS laten de peilingen een 50/50 verhouding zien. Daarnaast is ook gevraagd naar welke Democratische Presidentskandidaat de voorkeur uitgaat. Hierin zien we duidelijk dat de Democratische verkiezingen nog niet echt leven onder de Nederlanders. Gros van de ondervraagden heeft geen voorkeur of weet het niet.  Opvallend is wel dat GroenLinks en SP stemmers een grote voorkeur hebben voor Bernie Sanders. Bernie Sanders wordt in de VS beschouwd als een socialist. VVD- en D66 stemmers hebben een grote voorkeur voor Pete Buttigieg. De voorkeur van D66 stemmers kan wellicht komen omdat Buttigieg valt op hetzelfde geslacht. Waar de voorkeur van VVD stemmers vandaan komt is onduidelijk.

Bron: Maurice de Hond

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top