Waar blijft het investeringsfonds van Hoekstra?

Foto: Oleg Popov

Afgelopen Prinsjesdag stonden de krantenkoppen er vol mee. Het investeringsfonds van Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Een investeringsfonds van 50 miljard voor grootste plannen. Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol, nieuwe wegen, meer woningen en investeringen in wetenschappelijk onderzoek. Stuk voor stuk investeringen in de toekomst. Zelfs calvinist Hoekstra laat zich verleiden door de negatieve rente op de kapitaalmarkt. Door de negatieve rente op de kapitaalmarkt krijgt de overheid geld toe als ze leent. Dit terwijl particulieren inmiddels bijna rente moeten betalen om geld om de bank te hebben staan.

Nu we in 2020 zijn rijst de vraag waar is dat miljardenfonds? Geen concrete plannen en de VOC mentaliteit van de CDA’er lijkt met de wind gevlogen te zijn. Inmiddels houdt de kroonprins zich vooral bezig met een eventuele campagne voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Het enige fonds wat Hoekstra afgelopen tijd heeft gelanceerd is Invest-NL. Een investeringsfonds voor grote bedrijven onder leiding van oud minister van financiën Wouter Bos. Invest-NL is een overheidsfonds met een totaal budget van 2,5 miljard euro. Invest-NL is er om het marktfalen te corrigeren aldus Bos. Invest-NL gaat projecten financieren die te groot of te risicovol worden gezien door conventionele geldschieters. Bos wil impact en maatschappelijk belang financieren. Een speerpunt binnen Invest-NL is de energietransitie. Naast dat Invest-NL maatschappelijke problemen wil verhelpen moet het ook rendabel zijn. Deze twee uitgangspunten zijn moeilijk te verdedigen bij een kapitaalmarkt met een lage rente. Als grote projecten rendement zouden hebben stappen conventionele investeerders in. Zijn er projecten met een maatschappelijk doel zoals als bijvoorbeeld windenergie of warmtepompen dan verstrekt de overheid subsidie om het voor investeerders rendabel te maken.

Het probleem van Invest-NL zit in het bestaansrecht van het investeringsfonds. Het investeringsfonds is opgericht om het marktfalen te corrigeren. Echter is het een taak van de overheid om de markt te corrigeren waar nodig. Het zelfgenoemde marktfalen is niet het probleem maar het falen van de overheid. Terugkomend op het investeringsfonds van 50 miljard van Hoekstra. Het moge duidelijk zijn dat we op korte termijn een soortgelijk fonds niet kunnen verwachten. Daarnaast is een dergelijk investeringsfonds ook niet nodig om de problemen van vandaag op te lossen. Nederland heeft een historisch lage staatschuld en het geld klotst tegen de plinten op. Dit terwijl de publieke sector in vuur en vlam staat. Wellicht wordt het tijd dat Hoekstra zich minder druk gaat maken om het premierschap maar om Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here