Tweede Kamer bevordert kans op kinderziektes

Foto: Husky

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer op initiatief van D66 over een voorstel om kinderopvangcentra het recht te geven om niet gevaccineerde kinderen te weigeren. Op papier lijkt het een redelijk voorstel, maar in realiteit heeft de Kamer een grote inschattingsfout gemaakt.

Door de discussie over het vaccineren van kinderen te verplaatsen vanuit de politieke arena naar de kinderopvangcentra maakt de Kamer zich er wel heel makkelijk vanaf. In plaats van een knoop door te hakken is het nu aan de pedagogen om een oordeel te vellen over de volksgezondheid. Op basis van fingerspitzengefühl, maatschappelijke druk en bedrijfsoverwegingen zullen deze opvangcentra nu de hete ongevaccineerde kolen uit het vuur moeten gaan slepen. Het illustreert het gemak waarmee de politiek haar eigen onvermogen om tot een beslissing over het wel of niet verplichtstellen van vaccinatie te komen overboord gooit richting de samenleving.

Het gevaar van deze beslissing is dat kinderopvangcentra ongevaccineerde kinderen gaan weigeren en andere kinderopvangcentra niet. Dat is de hele strekking van dit initiatief en juist daarom zo’n belachelijke stap. Het gevaar van niet gevaccineerde kinderen is dat hoe verder de vaccinatiegraad daalt, hoe groter het risico op besmetting en ziekte wordt. Niet alleen voor niet gevaccineerde kinderen, zoals veel mensen denken, maar ook voor wel gevaccineerde kinderen. De WHO ziet een kritische vaccinatiegraad al bij een percentage onder de 95 procent. Nederland bungelt op dit moment rond de 90 procent. Dat is al bedenkelijk, maar de Kamer brengt de boel nu verder in gevaar door concentratie van ongevaccineerde kinderen in de hand te werken. De kans op kinderziektes wordt hierdoor onbedoeld bevordert, aangezien niet gevaccineerde kinderen straks niet verspreid over alle opvangcentra, maar verdrongen worden tot diegenen die ongevaccineerde kinderen toelaten. Vervolgens lijkt het even voorspelbaar dat ouders van gevaccineerde kinderen vervolgens zullen overwegen hun kinderen over te brengen naar een opvangcentrum waar geen sprake is van een toename of de aanwezigheid van niet gevaccineerde kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here