Peilingrapport: CDA en PvdA leveren in!

Foto: Stijn Haanschoten

Een nieuwe week een nieuwe peiling. Deze week zijn er voor het eerst in een lange tijd verschuivingen in de peilingen. Het CDA en de PvdA verliezen één zetel. Het CDA staat nu op 13 zetels. Als we naar de trend in het verleden kijken is dit de ondergrens voor de Christendemocraten. De afgelopen jaren staat het CDA op de 14 of 15 zetels. De opmars van de PvdA was al een tijdje geleden gestopt maar lijkt nu een negatieve trend in te zetten. Het verlies van het PvdA kunnen we terug zien bij de SP en/of bij D66. D66 en de SP winnen beiden een zetel deze week. De winst van D66 is wellicht te verklaren door de groeiende populariteit van Sigrid Kaag. Daarnaast zoekt Rob Jetten ook steeds vaker de confrontatie op met Baudet. De strijd tegen Baudet ‘types’ stamt uit de trukendoos van Alexander Pechtold. Tijdens Rutte II zochten Pechtold en Wilders beiden de confrontatie met elkaar op wat ze beiden geen windeieren heeft gelegd. Tot slot zien we dat 50Plus weer een zetel wint. Overige partijen verliezen een zetel. Dit is logisch te verklaren in een politiek versplinterd landschap.

Politieke verzuiling

Naast de politieke stemming heeft Maurice de Hond ook de mate van politieke verzuiling gemeten in Nederland. Bij de onderstaande tabel zien we de volgende blokken in het politieke landschap.

Bron: Maurice de Hond


1. VVD en CDA
2. Groenlinks, PvdA, PvdD en SP
3. FvD, PVV en 50Plus

D66 zitten tussen het blok 1 en 2 in. ChristenUnie en SGP hebben vanzelfsprekend een verbinding met het CDA door haar christelijke achtergrond. Het blok VVD en CDA is niet opmerkelijk. We zien al lange tijd een sterke verbinding tussen het CDA en de VVD in de peilingen. Op het moment dat de VVD het goed doet doen de Christendemocraten het slecht. De focus van de VVD en het CDA op FvD kiezers is wel opmerkelijk te noemen. Van de mensen die nu FvD stemmen overweegt 6% om op de VVD en 7% om op het CDA te stemmen. Dit is in verhouding weinig als we kijken naar de focus die het CDA en de VVD leggen op FvD kiezers. Daarnaast zien we de grote verdeeldheid op Links. Kiezers van Groenlinks, PvdA, PvdD en SP spreken elkaar allemaal onderling aan. Het vaak genoemde geluid voor een fusie op Links heeft wellicht meer poten in de aard dan mensen denken.

Bron: Maurice de Hond

2 REACTIES

  1. Politiekers zijn de grootste VIJANDEN van elkaar, De meesten zijn onbetrouwnaar!
    Een JA is bij hun een NEE! Vooral bij de VVD- En bij D66 kan men geen hoogte krijgen. Toch ken ik enkelen die het wel eerlijk voor hebben- Maar hen probeerd men onderuit te halen.
    Ik hoef geen namen te vernoemen. Jullie kent elaar beter dan ik. Nee VVD, voor mij hebben jullie je langste Tijd wel gehad! En wat D66 betreft op mij hoef met de verkiezingen ook niet te rekenen.

    Bedankt

  2. Enkele jaren terug hield ik mij ver vandaan van Politiek. Het is niet MIJN en zal dat nooit zijn. Vrije Gedachten zijn VERBODEN. Je maakt zonder het te willen vijanden of vrienden. Iedereen voeld voeld zich aangevallen. Niet mijn wereld. Een wereld van eigen belang of bedrog.

    Ik geloofde in Recht en niet alleen in plicht. Wat voorheen goed en edel was, deugt NU niet meer. Mijn Innerlijk Geestelijk Weten houd me stevig op het been. Ik leef hier onder verschillende nationaliteiten, mensen uit de gehele Wereld.. Wij hebben geen moeite met elkaar. Wij verdragen elkaar, geen van ons is volkomen,.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here