Rob Jetten wint lijsttrekkersstrijd bij D66!

Foto: Nia Palli, Arenda Oomen en D66

Politiek van Morgen kijkt vooruit. Naar de politiek van morgen of zoals in dit geval naar de politiek van volgend jaar. Over ruim een jaar kiezen wij een nieuwe Tweede Kamer. We maken de balans op over de afgelopen jaren, belonen partijen voor hun prestaties en rekenen hen af op hun tekortkomingen. De gemiddelde politieke junkie kijkt reikhalzend uit naar de formatie na maart 2021, het verkiezingscircus dat in het najaar op volle toeren gaat draaien en de bombarie die daaraan vooraf zal gaan. In deze minirubriek ´leiders van 2021´ zoomen we in op de invulling van de vacatures voor de topfuncties in Den Haag. Wie worden de lijsttrekkers van onze politieke partijen? Welke mannen en vrouwen zwaaien de komende jaren de scepter?

Vandaag beginnen we met de erfenis van Alexander Pechtold. Wie wordt de lijsttrekker van D66?

Hoewel de titel de uitkomst al heeft prijsgegeven, volgt hieronder een haarscherpe analyse die tot deze uitkomst heeft geleid.

De kandidaten:

Kajsa Ollongren, tweede vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken

Ollongren leek als voormalig ambtelijk rechterhand van premier Rutte en vicepremier de aangewezen persoon om de erfenis van Pechtold op zich te nemen. Persvoorlichters en emancipatiefetisjisten hadden de vlag waarschijnlijk al uitgehangen. De ontstane werkelijkheid heeft echter een dikke onuitwisbare rode streep door haar kandidatuur gezet. Ollongren is politiek al zwaar beschadigd geraakt door het afschaffen van het raadgevend referendum. Wie een kroonjuweel van de eigen partij slacht loopt onvermijdelijk krassen op, niet alleen bij het electoraat, maar zoals op het daaropvolgende D66 congres zichtbaar was, ook onder de eigen leden. Een andere ontwikkeling is helaas de ziekte die haar nu al bijna een halfjaar aan de zijlijn houdt. Nu de verkiezingen naderen en D66 net als andere partijen binnen nu en een halfjaar een lijsttrekker zal willen benoemen, ligt de optie Ollongren niet langer op tafel. Haar terugkeer is nu al te laat om nog redelijkerwijs een gooi te kunnen doen naar het leiderschap van de sociaalliberalen, of zoals Rob Jetten het verwoordde: “one down, one to go”.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

De zinnen die Kaag uitspreekt zijn meer dan een verzameling woorden. Ze ademen elegantie, getuigen van intelligentie en rieken naar kunst. Hoewel Kaag jarenlang vertoefde in het buitenland, spreekt ze nog altijd het meest fijnzinnige Nederlands, al is juist die vocale schoonheid voor sommigen bevreemdend. Kaag is de vleesgeworden definitie van een bestuurder. Ver verheven boven het volk en de onwetende Kamer legt zij ons nog maar eens uit hoe alles werkt. Het CETA-debat waarin Kaag slechts een minimale meerderheid van 76 zetels wist te overtuigen van het handelsverdrag met Canada was de eerste echte vuurproef voor haar. Het resultaat was niet meer dan een buitengewoon krappe voldoende. De coalitie wist de tegenstribbelde Joël Voordewind en het door de VVD weggestuurde onafhankelijke Kamerlid – en voormalig en mogelijk toekomstig huisjesmelker – Wybren van Haga binnenboord te houden, maar zag de gehele oppositie tegenover zich. Het wordt voor Kaag dan ook nog een helse klus om dit verdrag door de Eerste Kamer te loodsen. Een nederlaag op dit dossier in de senaat kan zomaar het brevet van onvermogen te kunnen worden dat Kaag diskwalificeert als premierskandidaat.

Rob Jetten: fractievoorzitter Tweede Kamerfractie D66 sinds oktober 2018

Als voorman van de fractie van D66 is Jetten na vertrek van Pechtold ogenschijnlijk uit het niets gepromoveerd tot de meest machtige sociaalliberaal van Nederland. In relatief korte tijd heeft Jetten zich ontpopt tot een daadkrachtige leider, ontdaan van zijn bril en ingestudeerde koppen-bij-elkaar mantra, is de twijfel over wie de lijnen binnen D66 uitzet geheel verdwenen. Jetten toont zich in de Kamer als een begaafd debater en voor de camera als zelfbenoemde hoeder van de rechtstaat. Waar Pechtold groot werd op de vleugels van zijn politieke vijand Geert Wilders, lijkt Jetten deze tactiek schaamteloos te kopiëren en los te laten op Thierry Baudet. Waar D66 in de beginperiode van Rutte III vaak leek te moeten slikken en de kleur op haar wangen vervaagde zullen recente ontwikkelingen leiden tot optimisme in het democratische kamp. De uitwerking van het klimaatakkoord en de gedwongen ingrepen in stikstof- en CO2 uitstoot zijn koren op de molen van D66. Als fractievoorzitter kan Jetten de vruchten plukken van de politieke successen die dit hem gaat brengen.

1 REACTIE

  1. Zend mij A u b geen reacties…

    Ik trek mij terug uit alles en laat de mensheid in Vrede …

    Het zal nog veel veranderen ten goede of ten slechte! Voordat alles Recht-getrokken is. We hebben allen een Collectief Wereldkarma en dat word nu uitgevochten (misschien doet ’t Corona-virus mee?).

    Dan zal er voorlopig Vrede zijn….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here