Pop-up studieplekken op de Grote Markt

Groningen is de stad met de jongste bevolking van Nederland. In deze stad met zo’n 200.000 inwoners, studeren ongeveer 60.000 studenten aan de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen en nog eens ruim 25.000 jongeren aan diverse mbo-instellingen. De aanwezigheid van de Rijksuniversiteit heeft Groningen door de jaren heen gevormd tot de grootste en meest beeldbepalende stad van Noord-Nederland. Al deze eerdergenoemde jongeren ondergaan een aantal keren per jaar, in nagenoeg dezelfde periodes, hun tentaminering. Dit heeft overvolle bibliotheken, een dipje in het uitgaansleven en een tekort aan studieplekken als gevolg.

Met een simpele en ietwat symbolische ontwikkeling kan worden bijgedragen aan de oplossing van dit probleem. Het denken in kansen is minstens zo verwant aan Groningen als de behoefte aan studieplekken. Het laten verschijnen en laten verdwijnen van studieplekken, midden op de Grote Markt, past in het karakter van een jonge, innovatieve studentenstad en voorziet, in tentamenperiodes, in de verhoogde vraag naar studieplekken. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt in de piekperiodes een groter aanbod aan studieplekken gecreëerd, anderzijds zet Groningen hiermee als eerste grote studentenstad een mijlpaal in de zichtbaarheid van haar studentenpopulatie.

De Grote Markt wordt gezien als de huiskamer van Groningen. Door het jaar heen wordt hier zichtbaar gemaakt waar onze stad voor staat. Studeren hoort hier ook een plek te krijgen, want het is onlosmakelijk verbonden aan ons pronkjewail. Dit is een unieke kans om dat ook in onze gezamenlijke huiskamer te laten zien

De Hanze Studentenbelangen Vereniging is vandaag een petitie gestart om pop-up studieplekken op de Grote Markt van Groningen te creëren. Deze petitie kan getekend worden via https://grotemarktstudieplek.petities.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here