Biden herrijst uit de politieke dood

Super Thuesday heeft het politieke speelveld in Amerika veranderd. De democraten die naarstig op zoek zijn naar een kandidaat die het in november kan opnemen tegen de door hen zo gehate Donald Trump, hebben in een week tijd het gros van hun opties verloren. Na een heftige politieke strijd waarin veel kandidaten zijn gesneuveld, veegt links Amerika de scherven bij elkaar. Twee knetteroude mannen zijn fier overeind blijven staan te midden van een blauwgekleurd bloedbad. Joe Biden en Bernie Sanders.

De kandidatuur van Biden leek lange tijd ten dode opgeschreven, maar met een verrassende wederopstanding en de steunbetuigingen van Klobuchar, Buttigieg en Bloomberg, is hij weer volop in de race voor de democratische nominatie.

Sanders deed wat van hem werd verwacht. Hij sleepte een aanzienlijke hoeveelheid kiesmannen in de wacht en schakelde zijn progressieve concurrent Elizabeth Warren uit. Vandaag werd bekend dat Warren zich na een teleurstellende uitslag, waarin zij zelfs haar eigen thuisstaat niet wist te winnen, terugtrekt uit de race. Niet haar voormalige vriend Sanders, maar de gematigde Biden zal haar steun de komende dagen krijgen. Hoewel Sanders een prima uitslag neerzette, verloor hij zijn momentum aan zijn enige overgebleven concurrent. De partij verenigt zich sindsdien rond Biden. Alle voormalige kandidaten scharen zich achter hem en een déjà vu dreigt.

Vier jaar geleden nam hij het op tegen Hillary Clinton en ook toen sloot de partij de rijen om hem buitenboord te houden. Deze ronde gebeurt hetzelfde. Sanders is simpelweg een brug te ver naar links voor de democraten. Biden is het enige alternatief dat is overgebleven.

Biden en Sanders wonnen afgelopen dinsdag, maar de democratische partij verloor de afgelopen week. Met Biden als enige overgebleven gematigde kandidaat staat nu al vast dat Donald Trump de verkiezingen opnieuw zal winnen. De kandidatuur van Sleepy Joe is simpelweg niet sterk genoeg. De man straalt ouderdom, vergeetachtigheid en desoriëntatie uit. Op het podium, te midden van tal van camera’s kon Biden afgelopen dinsdag zijn eigen vrouw niet eens onderscheiden van zijn eigen zus. Struikelend over zijn woorden en constant refererend aan zijn periode als vicepresident onder Barrack Obama worstelt Biden zich naar de eindstreep. Hij is nu al vermoeid. Zichtbaar vermoeid, terwijl het echte werk nog moet beginnen. Eerst een slopende tweestrijd met Sanders, aansluitend een hels gevecht met Trump en daarna het presidentschap. Of Biden het volhoudt is nog maar de vraag. Dat hij voorlopig uit de politieke dood is opgestaan lijkt zeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here