Linkse samenwerking betekent failliet SP

Foto: Roel Wijnants

Afgelopen week kondigden de PvdA, GroenLinks en de SP aan samen te gaan werken om de verlaging van de winstbelasting te voorkomen. De linkse partijen zullen tegen de voorgestelde verlaging van 2,4 miljard stemmen. In de Tweede Kamer is dit naar alle waarschijnlijkheid geen probleem voor het kabinet. In de Eerste Kamer komt het kabinet 6 zetels tekort en kan het een obstakel vormen.

Deze week is gepeild hoe stemmers denken over een eventueel stembusakkoord tussen de linkse partijen. De grootste steun vinden we bij GroenLinks met respectievelijk 82% en 85%. De steun bij andere partijen is erg laag.

Afgelopen zaterdag sprak het PvdA congres zich uit voor een nauwere samenwerking met GroenLinks. Aankomende zaterdag is het congres van GroenLinks met vergelijkbare moties. De SP zit hier in een lastig pakket. De SP zet zich van oudsher af tegen de PvdA en ontleent ook deels haar bestaansrecht hier aan. De vraag is echter met welk doel de SP een eventueel samenwerkingsverband zou aangaan. De SP zal verzuimen in een samenwerking met de PvdA. Op dit moment is al duidelijk dat Marijnissen niet tegen Asscher op kan. De SP zal juist garen spinnen bij een nauwe samenwerking / lijstverbinding van PvdA en GroenLinks. De SP zal dan een harder alternatief op links worden. De SP is in tegenstelling tot de PvdA en GroenLinks een Euro sceptische partij. Waar de PvdA zich niet schuwt voor het nemen van regeringsverantwoordelijkheid heeft de SP nog nooit regeringsverantwoordelijkheid genomen.

Biden of Sanders?

Peil heeft ook gepeild naar de voorkeur voor Biden of Sanders. Hier zien we grote verschillen tussen stemgedrag. Linkse stemmers hebben een voorkeur voor Sanders. Rechtse kiezers hebben een voorkeur voor Biden. Als we dit af zetten tegen Trump dan kiest 22% voor Trump en 63% voor Biden of Sanders. Er is bijna geen verschil tussen Biden of Sanders tegen Trump. Dit is te verklaren doordat de verkiezing meer gaat over wie willen we niet hebben als president in plaats van wel. Er wordt tegen iemand gestemd en niet voor iemand. In het verleden was de steun voor een republikein lager dan voor Trump. Dit is voornamelijk door de toenemende steun van PVV en FvD kiezers voor Trump.


Bron: Maurice de Hond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here