Wopke Hoekstra wordt lijsttrekker van het CDA!

Foto: Arenda Oomen
Foto: Arenda Oomen

Politiek van Morgen kijkt vooruit. Naar de politiek van morgen of zoals in dit geval naar de politiek van volgend jaar. Over ruim een jaar kiezen wij een nieuwe Tweede Kamer. We maken de balans op over de afgelopen jaren, belonen partijen voor hun prestaties en rekenen hen af op hun tekortkomingen. De gemiddelde politieke junkie kijkt reikhalzend uit naar de formatie na maart 2021, het verkiezingscircus dat in het najaar op volle toeren gaat draaien en de bombarie die daaraan vooraf zal gaan. In deze minirubriek ´leiders van 2021´ zoomen we in op de invulling van de vacatures voor de topfuncties in Den Haag. Wie worden de lijsttrekkers van onze politieke partijen? Welke mannen en vrouwen zwaaien de komende jaren de scepter?

Vandaag vervolgen we met de erfenis van Sybrand Buma. Wie wordt de lijsttrekker van het CDA?

Hoewel de titel de uitkomst al heeft prijsgegeven, volgt hieronder een haarscherpe analyse die tot deze uitkomst heeft geleid.

Het CDA is ervan overtuigd dat het bij de volgende verkiezingen weer eens de grootste kan worden. Met De Jonge en Hoekstra heeft het twee kroonprinsen op zak, maar beschikt het slechts over één troon. Vanaf de start van deze kabinetsperiode sluimert de vraag al wie van deze twee Buma gaat opvolgen. De Jonge gaf onlangs aan dat hij weinig zag in een lijsttrekkersverkiezing. Hoekstra deelde een speldenprik uit door te laten merken dat hij een lijsttrekkersverkiezing wel aan zou durven. Het CDA zal echter hebben geleerd van het sociaaldemocratische echec van Asscher en Samson en kiezen voor een enkelvoudige voordracht vanuit de partijtop aan de leden. Zonder door iemand serieus te worden genomen probeert staatssecretaris Mona Keijzer wanhopig om zich ook als kandidaat op te werpen. Niet omdat ze een vrouw is, maar omdat ze de kwaliteiten mist is zij simpelweg geen optie.

De kandidaten:

Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volkgsgezondheid

Met zijn kleurvolle patta’s en bijpassende riem zette De Jonge zich al tijdens de bordesfoto op de kaart. Als wethouder in Rotterdam gaf hij al openlijk toe meermaals een jointje te hebben gerookt en als minister biechtte hij op regelmatig onder de zonnebank te liggen. Voor een christendemocraat is De Jonge opvallend extravert en excentriek. Het is dan ook niet zonder reden dat het CDA denkt met De Jonge een breed electoraat te kunnen bedienen.

Minpunt aan De Jonge is dat hij weinig zichtbaar succes boekt binnen zijn eigen portefeuilles. Schrijnende verhalen zijn binnen de zorg natuurlijk makkelijk gevonden, maar gecombineerd met een ontevreden sector en een groeiend personeelstekort zal de minister op zijn eindrapport geen ruime voldoende van het volk krijgen. Daarmee lijkt De Jonge kwetsbaar in een verkiezingscampagne, waar hij door kundige concurrenten vooral in de verdediging kan worden gedrukt.

Hoewel De Jonge zelf consequent aangeeft pas in de zomer een besluit te willen nemen over zijn eventuele kandidatuur is het duidelijk dat hij beschikbaar is. De enige vraag is in hoeverre hij bereid is om de strijd aan te gaan. De Jonge is één van de grootste talenten op het Binnenhof, maar heeft de pech dat, dat ene nog grotere talent ook binnen zijn partij rondloopt.

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Met zijn boomlange verschijning boezemt Hoekstra natuurlijk ontzag in. Hoewel zijn cv anders aantoont, lijkt het nog altijd alsof hij zich onwennig voelt in zijn pakken. Alsof het een soort gedwongen kwaad is dat hem die morgen tijdens het aankleden is overkomen. Hoekstra lacht en legt uit. Met zichtbaar geduld incasseert hij kritische vragen en verwijten vanuit de Kamer of het journaille en met evenzoveel geduld herhaalt hij zijn eerder gegeven antwoord in een aangepaste formulering. Hoekstra is een staatsman. Ogenschijnlijk betrouwbaar en intelligent. Rustig in zijn voorkomen en overtuigt van zijn eigen gelijk, zonder door te slaan in arrogantie.

Voor het prototype CDA voorman voldoet Hoekstra aan de wensenlijst. In tegenstelling tot De Jonge is Hoekstra ouderwets saai. Hij is (in ieder geval) op papier een christen, maar lijkt zonder een bijbel in de hand politiek te bedrijven en hij is populair. Hoekstra is een geliefd bestuurder, zoals onze schatbewaarders vrijwel altijd geliefd zijn onder het volk. 

Mocht Rutte, zoals wordt vermoed, opnieuw de lijst van de VVD willen aanvoeren dan lijkt Hoekstra een ideale uitdager. Op staatsmanschap is hij nog meer dan Asscher een concurrent voor de premier. Hoekstra kent de begrotingen van binnen en van buiten, is als schatzmeister belangrijk in de ministeriële besluitvorming en staat net als Rutte bekend als een baken van rust en verbinding binnen het kabinet. Hoekstra lijkt onder deze omstandigheden de sterkste troef van de christendemocraten en maakt dan ook de grootste kans om door de CDA-partijtop naar voren te worden geschoven als nieuw boegbeeld.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top