Jesse. Hypocriet. Klaver.

Door Merlijn Doomernik - https://groenlinks.nl/mensen/jesse-klaver, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76746916

Naast een volle bos krullen, draagt Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks, een enorme klomp boter op zijn hoofd. In de afgelopen weken is het pijnlijk duidelijk geworden dat Klaver niet bang is voor een sterk staaltje hypocrisie. Nog geen jaar geleden hekelde hij alles en iedereen na zijn moralistische ingeving om zich voortaan verre te houden van zogenoemde scorebordpolitiek. Klaver zo zei hij, ging niet langer dreigen tegen begrotingen te stemmen wegens politiek gewin. Klaver wemelde over zijn kinderen, over Grizzy en de Lemmings en het gevaar van dingen hetzelfde blijven doen. Moreel superieur sprak hij de Kamer en het kabinet vanaf het spreekgestoelte toe: ‘Als je gaat dreigen dan wordt het een strijd tussen oppositie en coalitie. Dan gaat er iemand winnen en dan gaat er iemand verliezen en krijg je een zero sum game. Dat is wat ik wil doorbreken.’

Nu een jaar voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 ruilt Klaver zijn morele superioriteit met speels gemak in om zich weer op zijn vertrouwde linkse populisme te storten. Gevleugeld door zijn linkse vriendjes Asscher en Marijnissen verklaarde hij zich alvast tegen de begrotingen van het kabinet. Precies de troef die hij nog geen jaar geleden afzwoor speelt hij nu.

Dit kabinet heeft een minderheid in de Eerste Kamer, waardoor het de hulp van andere partijen nodig heeft om haar plannen door het parlement te loodsen. Nu de linkse partijen hard wisselgeld eisen voor eventuele steun en een verzameling rechtsere partijen met scepsis uitkijkt naar de verduurzamingsopgaven waar het kabinet voor staat, zullen de laatste missionaire maanden van Rutte III niet hobbelvrij voorbijgaan. Met de verkiezingen in aantocht is alles wat ooit hard was weer vloeibaar in Den Haag, zo ook de boter op het hoofd van Jesse Klaver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here