De week van Donald Trump. Overal Corona.

In de week van Donald Trump nemen we aan de hand van een aantal tweets de week door van´s werelds meest machtige, meest oranje en meest onnavolgbare man.

Trump begon de week met zijn hoofd in het zand. Blijkbaar gold ook voor de leider van het vrije westen dat het besef van de ernst van het coronavirus tot voor kort niet was doorgedrongen. In de Verenigde Staten is de verkiezingskoorts permanent. De democraten grijpen ook de volksgezondheid aan om Trump in diskrediet te brengen en Trump is niet te beroerd om de bal terug te kaatsen. Toch hebben de nieuwe ontwikkelingen de nonchalance van Trump aan het begin van deze week inmiddels achterhaald. De door de president van de VS als ‘fake news´weggezette media schatten de situatie blijkbaar beter in dan Trump zelf.

Beeldregie is alles. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Nu de nood aan de man is en er echt bestuurd moet worden lijkt Trump een stapje terug te doen. Hij heeft zijn vicepresident Mike Pence letterlijk naar voren geschoven om het coronavirus te bestrijden. Hulde aan Trump dat hij zijn ego opzij durft te zetten om Pence de ruimte te geven.

Vanuit zijn Oval Office spreekt Trump het volk op alle televisiekanalen toe. Waar hij begin deze week nog bagatelliserend sprak over het coronavirus, geldt nu overduidelijk, alle hens aan dek. Trump kondigt onder andere een reisverbod van mensen van en naar de Europese Unie aan. Eerder gold een reisverbod van en naar de vroege risicogebieden al. Alleen het Verenigd Koninkrijk blijft nu over als niet verboden reisgebied. Hoewel de EU als door een wesp gestoken reageert omdat zij niet zijn geraadpleegd over deze beslissing doet Trump wat hij altijd doet. America First.

Natuurlijk gebeurt er op de achtergrond en zelfs op de voorgrond overal ter wereld veel om de uitbraak en verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Toch begint het overal te jeuken wanneer deze holle teksten de wereld in worden geslingerd. Iedereen die wil bidden moet vooral gaan bidden. Iedereen die anderen oproept te bidden voor een oplossing, is waarschijnlijk recent heel hard tegen een hard object aangelopen. Trump besloot zelfs om 15 maart uit te roepen tot ‘nationale dag van gebed’. Het is pure symboolpolitiek in tijden van kwetsbaarheid. Sleep de teiltjes maar aan.

Een schittermagische boodschap van hoop. Tot volgende week.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here