Biden Vs. Sanders. De uitslag.

Foto: Gage Skidmore

Het kostte een paar uren nachtrust, maar het was elke seconde waard. Vannacht kruisten Joe Biden en Bernie Sanders als de laatsten der democratische Mohikanen de degens. In een omgeving gevuld door leegte, aangezien het coronavirus de tribunes ongevuld liet, ontstond een debat van hoge kwaliteit. Hoewel hun teruglopende grijze haardossen anders doen vermoeden bewezen beide kandidaten geen millimeter aan vechtlust te hebben ingeleverd.

De voorspellingen konden, hoe eensgezind ze ook waren, al binnen enkele minuten de prullenbak in. Sanders bleek geenszins van plan om de handdoek in de ring te werpen. Hij zocht niet naar ruimte om Biden in ruil voor zijn opgave een flink stuk naar links te trekken, maar viel aan. Biden zou niets geven om de lage sociale klassen, hij zou in het verleden de rechten van homo’s hebben tegengewerkt en was volgens Sanders in de greep van het grootkapitaal. Hoewel Sanders inmiddels een stevige achterstand heeft opgelopen in de tussenstand van verworven kiesmannen ziet hij duidelijk nog altijd een ‘path to victory’.

Biden oogde voor het eerst in een debat ontspannen en zelfverzekerd. Waar hij zich voorheen doorlopend van zin naar zin worstelde, terwijl hij struikelde over woorden en zijn geheugen vaker een obstakel dan een steun vormde, was hij vannacht in vorm. Zijn linkerhand leek bij tijd en wijle verweven te zijn in zijn broekzak. Het straalde nonchalance uit op een manier die niet vervelend werd, maar zijn staatsmanschap benadrukte. De aanvallen van Sanders, die geheel toepasselijk links van hem stond, leverden vanzelfsprekend een aantal krassen en schrammen op, maar sneden niet diep. Biden besloot dat aanval de beste verdediging was en kreeg gelijk. Sanders werd weggezet als een fantast die al het moois van de wereld beloofde, maar het met geen mogelijkheid kon betalen. Biden noemde hem een beschermheer van de wapenlobby en een man die polariseert in plaats van verbindt. Met een verbeten trek op zijn gezicht incasseerde Sanders de plaagstoten van Biden om vervolgens terug te vallen in zijn mantra.

Morgen trekken democraten in de staten Arizona, Florida, Illinois en Ohio naar de stembus om te kiezen tussen de twee mannen die vannacht voor het eerst head to head de strijd aangingen. Tijdens deze ‘derde superthuesday’ worden maar liefst 577 kiesmannen verdeeld. Voor Sanders betekent een nieuwe nederlaag het einde van zijn campagne. Pas eind april wordt er opnieuw een fors aantal kiesmannen verdeeld, de handjevol kiesmannen die hij tot die tijd zou kunnen winnen, zijn niet genoeg om hem enig momentum terug te geven. Voor Biden valt morgen dus de wereld te winnen. Een nieuwe stevige overwinning zal zijn nominatie vrijwel zeker veiligstellen. Tijdens dit debat heeft hij zich in ieder geval geen slechte dienst bewezen. Biden heeft veel twijfel over zijn electability weggenomen en bleef onder hevig vuur fier overeind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here