Corona en machtsmisbruik. De week van Donald Trump.

Foto: Gage Skidmore

In de week van Donald Trump nemen we aan de hand van een aantal tweets de week door van ´s werelds machtigste, meest oranje en meest onnavolgbare man.

De maatregelen in de Verenigde Staten met betrekking tot het coronavirus lopen vrijwel gelijk aan die in Nederland. Ook in de VS bestaat een lijst met vitale beroepen, worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en wordt horecabezoek net als verzorgings- en bejaardentehuizen afgeraden. Afgelopen maandag kondigde Trump zijn coronavirus guidelines aan. Hij zet voorlopig in op 15 dagen van forse maatregelen.

Een nogal stevige uithaal van Trump naar Gretchen Whitmer, de democratische gouverneur van de staat Michigan. Heeft het iets te doen met partijpolitiek in deze ‘swing state’ een dik halfjaar voor de presidentsverkiezingen? Ja.

Vijf Amerikaanse senatoren zijn deze week aan de schandpaal genageld. Nadat de senaat eind januari door experts werd gebriefd over de gevaren van het zich aandienende coronavirus hebben zij grote pakketten van hun aandelen van de hand gedaan. Handel met voorkennis is vanzelfsprekend strafbaar en in tijden van crises en uitgevoerd door volksvertegenwoordigers bovendien misselijkmakend. De republikein Richard Burr, die voorzitter van de inlichtingencommissie van de senaat is, heeft samen met zijn republikeinse vriendjes Kelly Loeffler, Ron Johnson en Jim Inhofe en de democraat Dianne Feinstein een slechte dienst bewezen aan de democratie. In plaats van hun controlerende rol naar behoren uit te voeren hebben zij zichzelf verrijkt door te handelen met voorkennis. Natuurlijk is het lastig om in het zicht van een aanstaande beursval geld te laten staan in de wetenschap dat het zal verdampen. Toch zijn politici die de ruggengraat niet hebben om hun werk eervol en integer uit te voeren wanneer hun eigen portemonnee dreigt te worden getroffen geen knip voor de neus waard.

Opvallend is dat Trump – terwijl de hele wereld in de ban is van het coronavirus – blijft spreken over een ‘chinese virus’. Waarom?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here