Politieke jongerenorganisaties vragen minister om uitstel betaling collegegeld.

Foto: Tim De Backer / European Union

De jongerenorganisaties van verschillende politieke partijen roepen de regering op om een aantal maatregelen te treffen om jongeren tegemoet te komen. Het gaat onder andere om uitstel van betaling van het college- en lesgeld en het compenseren van extra opgelopen schulden tijdens de coronacrisis.

De brief van de jongerenorganisaties is ondertekend door het CDJA (CDA), DWARS (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), de Jonge Socialisten (PvdA) en PerspectieF (ChristenUnie). Ze wijzen erop dat jongeren vaak in werken op basis van een 0-urencontract of als uitzendkracht. Voor bedrijven is het makkelijk om het aantal werkuren sterk terug te schroeven of zelfs tot ontslag over te gaan. Veel jongeren hebben geen recht op bijstand of WW, terwijl hun vaste lasten gelijk blijven. Zo blijven ze collegegeld of lesgeld betalen, terwijl het onderwijs nu enkel op afstand of zelfs helemaal niet gevolgd kan worden. Veel jongeren maken zich daarbij zorgen dat ze studievertraging op zullen lopen.

De jongeren dragen vier maatregelen aan die de schade zouden kunnen beperken. Ten eerste stellen ze voor jongeren de kans te geven de betaling van het college- of lesgeld uit te stellen. Ook roepen ze de minister op om jongeren op hun rechten te wijzen, zoals de mogelijkheden om via je werkgever een deel van je loon uitbetaald te krijgen. Veel jongeren kennen deze mogelijkheden nog onvoldoende. Daarnaast willen ze dat er met werkgevers- en werknemersorganisaties een gesprek komt over extra oplossingen voor jongeren die hun baan dreigen kwijt te raken. Ten slotte roepen ze op om na de crisis uit te zoeken hoeveel extra schulden er zijn ontstaan en deze te compenseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here