Meesterzet van Rutte en nieuwe schoenen voor De Jonge

Foto: Arenda Oomen
Foto: Arenda Oomen

Terwijl het kabinet maatregelen opstapelt en persconferenties aaneenrijgt dringt het besef van de ernst van het coronavirus langzaamaan door. Het publieke leven staat inmiddels zo goed als stil en we leren noodgedwongen massaal ons huiselijk interieur ten diepste kennen. Hoewel we nog maar aan het begin van een onzekere periode lijken te staan voelt de duur van het huiselijk leven voor sommigen nu al als een eeuwigheid.

Terwijl de zon doorbreekt en dat normaal gesproken zou leiden tot het begin van een periode waarin we massaal neerstrijken op de terrassen is het tegenovergestelde nu het geval. Het afgelopen weekend sloegen vooral jongeren de inmiddels mythische afstandsregel van anderhalve meter in de kabbelende wind. Het leidde tot een donkergele kaart vanuit het kabinet. De boodschap was weinig subtiel. Geen beterschap betekent een lockdown en overtredingen worden voortaan gehandhaafd.

De afgelopen weken heeft het coronavirus al een hoge tol geëist. Dagelijks worden we opgeschrikt door nieuwe besmettings- en sterftecijfers, de zorg staat onder druk en de verantwoordelijk minister zwaaide af. In een nationale crisis als deze heeft een land behoefte aan een leider in control. Iemand die ons aan de hand meeneemt, over partijbelangen heenstapt en niet de makkelijke maar de meest efficiënte maatregelen op de juiste momenten.

Rutte kiest voor het landsbelang zoals een premier behoort te doen en een staatsman van zijn statuur begrijpt

Premier Rutte doet precies dat. Hij heeft de touwtjes stevig in handen en gesecondeerd door het RIVM en zijn vakministers straalt hij rust en ernst uit zonder enige vorm van profileringsdrang. Veel politieke volgers zullen zeggen dat Rutte door deze crisis verzekerd zal raken van een verkiezingsoverwinning in maart 2021. Anderen zullen terecht concluderen dat Rutte andere dingen aan zijn hoofd heeft. Met de aanstelling van de PvdA’er Martin van Rijn als opvolger van de afgetreden minister Bruno Bruins laat Rutte in ieder geval zien dat hij boven de partijen staat. Terwijl de vakministers Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus in het centrum van de aandacht staan plaatst Rutte geen nieuwe VVD’er in de schijnwerpers, maar de best beschikbare persoon. Hij kiest in tijden van crisis voor het landsbelang, zoals een premier behoort te doen en een staatsman van zijn statuur begrijpt.

De ernst waarmee De Jonge sprak stak schril af tegen zijn clowneske schoenen

Toen Rutte bekendmaakte dat Hugo de Jonge de leiding op het ministerie van Volksgezondheid in de bestrijding van het coronavirus overnam had De Jonge nog zijn clowneske schoentjes aan. De ernst waarmee hij sprak en de omvang van de taak waar hij voorstond staken schril af tegen zijn schoeisel. Gisteren toen hij de stevige nieuwe maatregelen verdedigde had De Jonge blijkbaar begrepen dat kleren de man tot op zekere hoogte wel degelijk maken. Keurige zwarte schoenen stonden hem een stuk beter en passen bij zijn nieuwe rol in deze enorme uitdaging waar ons land voorstaat.Houd anderhalve meter afstand. Blijf gezond.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top