Oorlog om het politieke pluche tijdens nationale crisis!

Foto: Roel Wijnants https://www.flickr.com/photos/roel1943/

Terwijl Nederlanders net als de rest van de wereld in de ban zijn van het coronavirus en de verstrekkende gevolgen van de bestrijdingsmaatregelen, laat ons versplinterde politieke landschap zich van zijn slechtste kant zien. De afscheidingsbroeders Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk die in een niet zo ver verleden nog onafscheidelijk leken, gaan rollebollend over straat en hoewel de meeste 50-plussers geheel andere zorgen aan hun hoofd hebben is de gelijknamige partij begonnen aan het zoveelste interne gevecht.

Denk

Meer dan ironisch is het treurig dat de zelfbenoemde partij van de verbinding, ten tijde van deze nationale crisis, in alle openheid een bloederige strijd aan het uitvoeren is. Het begon allemaal jaren geleden. Maar goed, dat werd pas relevant toen partijvoorzitter en Denk-Kamerlid van het eerste uur Öztürk recent besloot om de vuile was van zijn fractievoorzitter Kuzu buiten te hangen. Het aparte hieraan is dat Öztürk zijn interne strijd toen al had gewonnen. Kuzu had zijn vertrek immers al aangekondigd met een zelfgefabriceerd fabeltje over zijn gezin. Blijkbaar was het voor Öztürk niet genoeg. Kuzu moest en zou kapot worden gemaakt. Het gevolg hiervan is dat Öztürk niet alleen zijn voormalige compagnon een trap na heeft gegeven, maar ook zijn eigen politieke graf heeft gegraven.

De nieuwe Denk-baas Farid Azarkan kon immers weinig anders doen dan het partijbestuur vragen op te stappen. Nu is het de vraag of Öztürk opnieuw een publiek gevecht aan wil gaan of zich neerlegt bij de gevolgen van zijn eigen onkunde en rancune. Het is een aaneenrijging van onnodige en domme inschattingsfouten van Öztürk. Het is politiek van zijn slechtste en meest donkere kant. Temeer omdat we leven in een tijd waarin er echte problemen zijn. Waarin onze volksvertegenwoordigers hun volle aandacht zouden moeten hebben bij het landsbestuur, zich zouden moeten richten op hun verantwoordelijkheid om het kabinet namens ons allemaal te controleren.

50Plus

Soms lijken de interbellums binnen de ouderenpartij korter te duren dan de oorlogen zelf. Waar de gemoederen binnen de fractie – na het slagveld tijdens de vorige kabinetsperiode – lijken te zijn bedaard, blijft het bestuurlijk een absolute chaos. Onlangs trok een fors deel van de provinciale afdelingsvoorzitters van 50Plus hun steun aan partijvoorzitter Geert Dales in. Volgens fractievoorzitter Henk Krol ging het om vijf voorzitters, volgens diezelfde voorzitters ging het om een meerderheid van voorzitters. Hoe dan ook, het is een fors aantal provincievoormannen dat de rug van Dales ongevraagd voorziet van eetgerei.

Dales zou zich te veel bemoeien met de samenstelling van de kandidatenlijsten voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen, terwijl hij zelf een toekomst als Kamerlid overweegt. Daarnaast wordt hem verweten dat hij onethisch en onfatsoenlijk te werk zou gaan als voorzitter. Saillant detail is dat Dales zijn voorganger Jan Zoetebier één van de oproerkraaiers is en dat het Krol was die Dales publiekelijk opriep om hem te vergezellen in de kamerbankjes. Kortom: slecht politiek management van Krol en een buitengewoon ongelukkige timing van de provinciale muitersbrigade.

Heel Nederland en de achterban van 50Plus voorop maakt zich grote zorgen om zaken die er echt toe doen. Niemand heeft behoefte aan een ruzie om politieke poppetjes op het pluche. Denk en 50Plus konden het echter niet laten. Het is een pijnlijke illustratie van alles wat slecht is aan de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here