De draai van Thierry Baudet

Foto: Frans Peeters
Foto: Frans Peeters

Afgelopen dinsdag lanceerde Thierry Baudet zijn exitstrategie voor de coronacrisis. Baudet lijkt gedraaid te zijn. Van een totale lockdown naar het opheffen van maatregelen.

Op 29 januari 2020 vroeg Baudet een spoeddebat aan over het coronavirus. Baudet kon op geen steun rekenen voor het spoeddebat. De kamer verwees Baudet naar het geplande AO tien dagen later. Des te opmerkelijk is dat tien dagen later Baudet niet aanwezig was bij het AO. Volgens Baudet waren de zware maatregelen niet nodig geweest als we naar hem hadden geluisterd. Dit klinkt aanlokkelijk en verleidelijk. Echter de eerste gemelde patiënt in Nederland was pas op 1 maart. Ruim een maand later dan de door Baudet geopperde noodzaak voor een spoeddebat.

Het coronavirus brengt populisten in een moeilijk pakket. Van totale ontkenning tot totale angstzaaiing. Zo ook bij de PVV en de FvD. Het populisme ontleent haar waarde aan het afzetten tegen de gevestigde orde. De PVV en de FvD zetten zich in sterkte mate af tegen het kabinet en Rutte. De enige mogelijkheid om tegen het kabinet te zijn is pleiten voor een totale lockdown. Beide partijen grepen deze mogelijkheid met beide handen aan. Volgens Geert Wilders speelt het kabinet zelfs met levens.

Baudet besloot roulette te spelen en verloor. De eerste tekenen zijn positief en de ‘intelligente’ lockdown lijkt te werken. Forum van Democratie leverde vorige week 5 zetels in bij de peiling van EenVandaag. Waar Geert Wilders stijf vasthoudt aan de totale lockdown slaat Baudet een nieuwe weg in. De weg naar het langzaam opheffen van de maatregelen. Ondanks dat Baudet niet concreet zegt dat de maatregelen moeten worden opgeheven sorteert hij hier wel op voor met zijn exitstrategie. Iedereen is het er over eens dat een exitstrategie te zijner tijd nodig is. Alleen laat de huidige situatie zien dat dit niet aan de orde is. De coronacrisis laat zien dat Baudet een politiek opportunist is. Zoals de FvD nu verwijst naar het aangevraagde spoeddebat in januari, zal de FvD volgende maand verwijzen naar de gelanceerde exitstrategie. Mediabedrijf Forum voor Democratie draait op volle toeren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top