Waarom de coronacrisis niet tot minder, maar tot meer CO2 uitstoot leidt.

De stijgende energierekening, stikstof en PFAS. Onderwerpen dat een half jaar geleden hot topic waren in Nederland. Nederland stond op haar hoogtepunt. Met het laagste werkloosheidscijfer en het hoogste begrotingsoverschot sinds 1973. De dagen dat wij ons zorgen maken over non-issues lijken als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen.

We maken ons weer zorgen om onze eeuwige vriend en vijand, de economie. Een gegeven dat zich voor sommigen onnavolgbaar beweegt. Het politieke debat gaat over de economie en volksgezondheid. Ondanks dat we volgens Rutte deze tegenstelling niet mogen stellen is deze er echter wel. Deze zorgen zijn niet de waan van de dag maar tastbare zorgen in het hier en nu. Het enige voordeel van deze coronacrisis is misschien een slag toedoen aan de onzichtbare vijand, de klimaatverandering.

Klimaatdoelstellingen

Naast de enorme problemen die er voor het kabinet liggen, is er volgens sommigen ook een lichtpunt. De Urgenda zaak met betrekking tot het Parijsakkoord. Volgens het Parijsakkoord moet Nederland een halvering van de CO2 uitstoot realiseren ten opzichte van 1990. Een economische krimp kan een daling in CO2 uitstoot betekenen. In China zien we een daling van 18% in uitstoot tussen begin februari en half maart. Dit betekent 250 miljoen ton aan CO2. Ter vergelijking dit is de helft wat Groot-Brittannië in één jaar uitstoot. In de EU wordt een daling van 400 miljoen ton aan uitstoot verwacht. 400 miljoen staat gelijk aan 9% daling wat de EU voor 2020 heeft gesteld.

Deze dalingen zijn van korte duur. De Chinese uitstoot lijkt zich snel te herstellen. Echter het probleem in de nabij toekomst is de afname van vraag uit het buitenland. China is zo goed als hersteld van het coronavirus terwijl de EU en de VS er nog midden inzitten. Uit onderzoek blijkt dat economische groei en CO2 uitstoot in direct verband met elkaar staan. In de economische crisis van 2008 daalde de wereldwijde CO2 uitstoot met 1%. Een vergelijkbaar percentage wordt dit jaar verwacht.

Na de gezondheidscrisis staan wereldleiders voor een belangrijke keuze. Korte termijn succes of voor een wereld dat we door willen geven. Op het moment dat landen in economisch zwaar weer verkeren is het aanlokkelijk om te grijpen naar goedkope aardolie. Het kabinet heeft onder andere de klimaatplannen voor 2019 uitgesteld wegens de coronacrisis. De klimaatplannen voor de komende jaren zullen netto altijd meer kosten dan ze zullen opleveren. Dit vraagt om lef en leiderschap van toekomstige kabinetten. De ene crisis kan tenslotte zo de stap zijn naar de volgende crisis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here