Hoe het CDA haar principes verloochent met de FvD

Foto: Frans Peeters

De samenwerking met de FvD is voor veel CDA leden een doorn in het oog. Afgelopen weekend kregen de leden in Brabant een uitnodiging om mee te praten over de samenwerking. Ondertussen houdt de tweede kamer fractie en het landelijk partijbestuur zich afstandelijk van de kwestie ‘Brabant’.

De oplettende lezer vraagt zich wellicht af hoe het kan, dat na een jaar van de verkiezingen er nog geen coalitie is gevormd. Aan het eind van december stapte het CDA uit de coalitie vanwege stikstof maatregelen. De coalitie bestond uit VVD, GroenLinks, PvdA en D66. Het CDA bevindt zich in Brabant in een lastig pakket. Voor het CDA geldt het principe wie zich brandt moet op de blaren zitten.

Als u de vraag stelt waar denkt u aan bij het CDA, zullen de meeste mensen de partij associëren met normen en waarden. Het volkslied, maatschappelijke dienstplicht en fatsoen moet je doen. Bij uitstek de partij wie zich hard maakt voor normen en waarden dreigt ze te verliezen. Baudet polariseert keer op keer. Aanvallen als linkse indoctrinatie, linkse rechters en foute Marokkanen tweets. De opstapelingen aan misstanden van Baudet stappelen zich op. Het CDA predikt over respect, oprechtheid en verantwoordelijkheid. Bij uitstek uitgangspunten wat staat voor normen en waarden. Het beginsel practice what you preach lijkt het CDA keer op keer te vergeten. Niet alleen de geloofwaardig van de partij staat op spel maar ook de toekomst van de partij.

Naast het principiële bezwaar is er nog het landelijke politieke gevaar. De FvD was de grote winnaar bij de provinciale statenverkiezing vorig jaar in maart. Het is de FvD naast Limburg nergens gelukt om in het college te komen. De FvD verliest hier haar positie als bestuurderspartij ten opzichte van de VVD en het CDA. Het CDA is bereid om in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen de FvD in het zadel te helpen. Daarnaast kan een eventuele samenwerking ook imagoschade opleveren. De samenwerking met de PVV in 2010 staat bij veel CDA leden nog in hun geheugen geschrift. Een zwart hoofdstuk in de partijgeschiedenis.

Kroonprins Hugo de Jonge sprak zich eerder dit jaar uit tegen een samenwerking met de FvD. Inmiddels is de toevoeging dat dit landelijk betrof. Thierry Baudet is een ander geval dan lokale FvD’ers. Dat zijn hele redelijke mensen is een veel gehoord geluid. Echter is de FvD gebouwd rond één man, namelijk Thierry Baudet. Het landelijk CDA is bang voor negatieve aandacht voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het is naïef om te denken dat je eigen achterban en politieke tegenstanders dit niet zullen gebruiken. Het CDA moet het onkruid bij de wortel roeien om haar geloofwaardigheid te behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here