Het sprookje van Baudet en de vier miljoen mondkapjes

Foto: Roel Wijnants
Foto: Roel Wijnants

Een week geleden stak Thierry Baudet zijn nek uit. Met overslaande stem en een ietwat rood aanlopend gezicht gebruikte hij de interruptiemicrofoon als wapen tegen de door hem veronderstelde onwil van Hugo de Jonge. In plaats van alleen luidkeels te dagdromen over sprookjesachtige oplossingen voor complexe problemen, deed Baudet vorige week meer. Hij kwam weliswaar met een rooskleurig vergezicht, maar hij noemde ook harde getallen en een controlemechanisme. Ondanks de coronamaatregelen en de bijbehorende voorzichtigheden in de Tweede Kamer bevonden de handen van Baudet en De Jonge zich maar een centimeter of twintig uit elkaar toen de contactgegevens van een importeur werden overhandigd. “Binnen een week vier miljoen gecertificeerde FFP2 maskers” zo beloofde Baudet en “binnen tien dagen zelfs een onbeperkte hoeveelheid”. Het klinkt onwerkelijk en het is een groot politiek risico. Sleept Baudet daadwerkelijk een gigantische hoeveelheid deugdelijke maskers binnen dan positioneert hij zich als redder des vaderlands. Faalt de lead van Baudet dan versterkt hij zijn rol als Haagse hofnar.

Bureaucratie of noodzakelijke voorzichtigheid?

Laten we beginnen met de conclusie dat de belofte van Baudet inmiddels een week geleden het levenslicht zag en nog niet is ingewisseld. Althans voor zover bekend. Gezien de mediageilheid van Baudet lijkt het voorstelbaar dat een door hem ingeloste belofte van deze grootte al wijd en zijd zou zijn verspreid. Waar gaat het fout? Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat nog niet duidelijk is of de beoogde partijen voldoen aan de Nederlandse keurmerken. Het instituut dat de certificaten heeft afgegeven zou niet worden erkend door Nederland. Hoewel dat nog niet hoeft te betekenen dat deze maskers een Nederlandse keuring niet kunnen doorstaan, levert het wel vragen op. Heeft Baudet zijn huiswerk vooraf niet goed gedaan? Wanneer bij een Nederlandse keuring zou blijken dat zijn maskers onbetrouwbaar zijn dan sneuvelt zijn politieke stunterij op dit precaire onderwerp en zal het lastig zijn hem ooit nog serieus te nemen. Hoeveel haast maakt het ministerie van Volksgezondheid bij de keuring van deze partij? In nieuwsprogramma’s en zijn zelfgefabriceerde FvD-journaal hekelt Baudet de bureaucratie die zijn figuurlijke reddingsboot zou vertragen. In hoeverre wijkt de Nederlandse certificeringsnorm af van die van de EU en waarom? Volgens Baudet worden de maskers die hij De Jonge aanbiedt in tal van andere EU-landen al gebruikt. In zijn eigen YouTube talkshowtje, waarin hij zelf voor presentator speelt, interviewde hij een van zijn bestuursleden. Die somde dit rijtje op: Frankrijk, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten. Indrukwekkend. Als het klopt. Het vervelende is dat het voor een leek niet is na te gaan en het FvD een rijke geschiedenis kent van bolde uitspraken die niet altijd de volledige waarheid dekken.

Schijnveiligheid

De schijnveiligheid die een ondeugdelijk mondkapje kan creëren is er een die door het kabinet herhaald wordt benoemd. Baudet vraagt zich net als vele anderen hardop af of dit gevaar of het tekort aan mondkapjes de hoofdreden is om niet tot een gefaseerd einde van de ‘intelligente lockdown’ over te gaan. In beide gevallen zou de riante zilvervloot aan beloofde deugdelijke mondkapjes van Baudet een welkome aanvulling zijn. Toch lijkt ook in Duitsland waar mensen met mondkapjes over straat gaan, een tekort aan deugdelijke mondkapjes te zijn. Huisartsen kleedden zich massaal uit in een ‘naakte vraag om aandacht’ en de Duitse regering en medische adviseurs spreken buitengewoon pessimistisch over de vorderingen. In het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken over enorme tekorten en in de Verenigde Staten zetelt een knettergekke mandarijn die zinspeelt op de injectie van schoonmaakmiddelen. Of het rijtje door het FvD aangehaalde landen even hoopvol als indrukwekkend is staat dan ook ter discussie.

Baudet is zoals altijd overtuigd van zichzelf. “Binnen een week vier miljoen”, binnen tien dagen “een onbeperkte hoeveelheid” en “binnen een aantal dagen 10, 15, 20 miljoen”. Het zijn hoopvolle woorden, maar het is voorlopig niet meer dan dat. Is de Nederlandse regering onkundig? Zijn wij en alle landen om ons heen te dom? Zijn Baudet en Louis van Gaal de enigen die zo slim zijn of zijn de ultieme narcisten zo overtuigd van zichzelf dat alleen zij dat denken? Alleen de toekomst kan ons leren of Baudet de redder des vaderlands wordt of de Haagse hofnar blijft.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll naar top