1,5 meter horeca is onmogelijk!

Foto: Handscarf

Gisteren werd bekend dat het kabinet overweegt om terrassen te openen vanaf 1 juni. Deze week komt het kabinet met uitsluitsel melden ingewijden. De vraag is echter of dit voor de horeca haalbaar is. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde eerder de 1,5 meter onverwerkbaar.

1,5 meter zou technisch onmogelijk zijn. Toiletten en gangpaden zijn vaak te krap om anderhalve meter afstand te houden. Horecaondernemer Laurens Meyer noemt de eventuele heropening een zoethouder. Een heropening van het terras betekent maximaal 50% van de omzet met 100% van de kosten. Eerder gaven ondernemers al aan in een enquête van de KHN dat twee derde van de ondernemers noodgedwongen zou moeten stoppen.

Het moge duidelijk zijn dat de horeca een van de meest getroffen sectoren is in deze coronacrisis. De sector heeft behoefte aan een lange termijn plan en een oplossing op maat. Het duurt naar schatting nog een jaar voor een vaccin. Dit zou beteken dat de horeca komend jaar niet kan terugkeren naar de oude situatie. 1,5 meter horeca haalt daarnaast de sfeer en de aantrekkelijkheid weg.

De vraag die centraal staat bij een eventuele heropening is de huidige NOW-regeling (werktijdverkorting). Ondernemers kunnen subsidie krijgen tot 90% van de loonkosten. Het wordt een hele uitdaging om deze regeling op maat te maken voor elke ondernemer in de horeca. Niet elke ondernemer zal immers even veel mogelijkheden hebben om open te gaan. De NOW-regeling is op basis van omzetderving. De omzetderving met voorgaande maanden zal lastig te meten zijn omdat dan er geen sprake was van een 1,5 meter horeca. Daarnaast zullen mensen ook angstig zijn voor corona wat hun zal weerhouden om op een terras te gaan zitten.

Een vaak aangehaalde oplossing is de methode die Zweden hanteert. Aan het begin bleven in Zweden de cafés open en legden ze de verantwoordelijkheid bij haar inwoners. Inmiddels kunnen ook in Zweden cafés gesloten worden wanneer ze de anderhalve meter niet hanteren. Veel oudere mensen gaan bewust niet naar cafés maar geven de jongeren de ruimte. Een oplossing die ook van toepassing zou kunnen zijn op Nederland. In de toespraak van Premier Rutte sprak hij aan het begin over groepsimmuniteit. We hebben het begrip groepsimmuniteit sindsdien geen enkele keer meer gehoord. Jongeren krijgen meestal weinig klachten en kunnen de groepsimmuniteit bevorderen. Het kabinet heeft simpelweg twee keuzes. Het opengooien van de horeca of een jaar lang de rekening betalen? Een jaar lang de rekening betalen kan zelfs het rijke Nederland zich niet veroorloven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here