Peilingrapport: 50Plus volledig ingestort!

Foto: Silver Spoon

In de wekelijkse peiling is 50Plus volledig ingestort. 4 weken geleden stond de partij nog op haar hoogtepunt met 10 zetels. Op dit moment haalt de partij nog maar 1 zetel. Een dergelijke ineenstorting is nog niet eerder vertoond in de peilingen. Alleen de partij Trotst op Nederland daalde zo abrupt, maar zat toen niet in de Tweede Kamer.

Een heel klein deel volgt Henk Krol naar zijn nieuwe partij. Henk Krol komt met nog wat andere stemmen op 1 zetel in de peilingen. De overige verloren zetels komen terecht bij VVD, PvdA, CDA, FvD. Naast het verlies bij 50Plus verliest DENK nog een zetel en komt uit op 1 zetel. De zetel van DENK komt terecht bij GroenLinks. De stijging van de VVD ten opzichte 08-03 is 12 zetels. De stijging is vergelijkbaar met de stijging die de PvdA doormaakte in de financiële crisis. Toen Wouter Bos minister van Financiën was steeg de PvdA van 16 naar 29 zetels.

Stand van zaken corona-crisis

Er is grote steun voor de aanpak van de regering. Van links tot rechts zien we gedragen steun over de snelheid van de exit.

75% van de ondervraagden vindt de 1,5 meter samenleving een goed plan. Onderliggende data toont dat bij de ondervraagden twee trends te onderkennen zijn. Veel mensen zijn bang dat zij of iemand in hun naaste omgeving ziek worden of dood gaan. Daarnaast zien we dat mensen anders antwoorden als een maatregel op hun betrekking heeft. 25% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de financiële toekomst. 40% maakt zich totaal geen zorgen. 50% is positief over het feit dat mondkapjes verplicht zijn in het OV per 1 juni. Onder de mensen die regelmatig met het OV reizen is slechts 30% positief. Vooralsnog is de steun voor het kabinet groot en lijkt de roep om versoepeling slechts uit één hoek te komen.

Bron: Maurice de Hond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here