De strijd van studenten in de mantelzorg. Bescherm wat kwetsbaar is.

Uit onderzoek van onder andere het expertiselab Jonge Mantelzorgers blijkt dat een kleine zeven procent van de studenten in het hoger onderwijs mantelzorger is. In veruit de meeste gevallen verzorgen zij een familielid waarmee zij samenwonen. Voor de groep studenten die naast hun studie een lichamelijk zieke naaste verzorgt ontstaat een enorm dilemma. De geliefden die zij verzorgen behoren in veel gevallen tot de meest kwetsbaren in onze samenleving. In deze bizarre tijd waarin een onzichtbaar virus ons langdurig in de greep zal houden staan zij voor de keuze in hoeverre zij kunnen deelnemen aan ‘het nieuwe normaal’. 

Voor veel studenten zal gelden dat de zorgen over de voor hen geldende risico’s in het niet vallen bij de opluchting die de aangekondigde versoepelingen van de maatregelen met zich meebrengen. De meeste studenten zijn immers jong, vitaal en daarmee ogenschijnlijk goed gewapend tegen het coronavirus. Toch zal ook onder studenten twijfel heersen over contacten met geliefden die behoren tot de risicogroepen. Voor studenten die mantelzorger zijn is die twijfel verstrekkender. Direct contact met hun geliefden is voor hen immers niet alleen een vurige wens, maar ook een absolute noodzaak. De afweging tussen deelname aan fysieke contactmomenten – die op onderdelen voorwaardelijk zal blijven voor de studievoortgang – en het vermijden van risico’s op besmetting is voor hen loodzwaar.

Deze worsteling is zo mogelijk nog moeilijker voor de studenten die op afstand wonen van het stedelijke gebied waarin hun kennisinstelling zich bevindt en niet beschikken over een auto. Voor hen creëert de afhankelijkheid van het openbaar vervoer ook een forse bron van zorgen. Juist van het openbaar vervoer heeft het kabinet immers gezegd dat de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan en zal worden. De in veel gevallen zelfgebabriceerde mondkapjes zullen niet in de buurt komen van de veiligheid en het gevoel van veiligheid die deze mantelzorgverleners nodig hebben. 

Voor deze studenten die zulk dierbaar werk leveren, zo kwetsbaar zijn en voor een onvoorstelbare keuze staan is nu een handreiking nodig. Om hen te beschermen en een keuze te geven moet een landelijke richtlijn worden gecreëerd die het voor hen mogelijk maakt om zonder onnodige nadelige gevolgen onderwijsgerelateerde contactmomenten te vermijden. Een simpele doorverwijzing naar het profileringsfonds is simpelweg niet goed genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here