Chaos en keiharde leugens. De week van Donald Trump.

Foto: Gage Skidmore

Hij is de machtigste man ter wereld. Hij twittert meer tekens op één dag dan hij in een jaar leest. Hij is onnavolgbaar en een deel van zijn gezicht is oranje geverfd. In ‘de week van Donald Trump’ nemen we zijn week door aan de hand van een aantal tweets.

Het aantal positieve coronagevallen binnen het Amerikaanse coronabestrijdingsteam loopt verder op. Begin deze week vertelde Kevin Hassett, een economisch adviseur in het Witte Huis dat hij het eng vindt om naar zijn werk te gaan.

Inmiddels heeft de Amerikaanse variant van Jaap van Dissel, dr. Fauci, een twee weken durende zelfisolatie aangekondigd, draagt de ene helft van het Amerikaanse OMT een mondkapje en de andere helft niet, is Fauci’s rechterhand positief getest op corona en geldt hetzelfde voor de woordvoerster van vicepresident Pence.

Na twee weken zonder persconferentie besloot Trump zich opnieuw te wagen aan een bevraging door het journaille. Bij een van de eerste vragen schoot de kritische toon van een journaliste hem echter meteen het verkeerde keelgat in. Trump sneerde Weijia Jiang van CBS News toe dat ze haar vragen maar aan China moest stellen en besloot de persconferentie te staken toen haar collegae haar bijvielen.

Amerika zou Amerika niet zijn als een handjevol politieke commentatoren Trumps verwijzing naar het Chinese regime niet zouden uitleggen als discriminatie, aangezien Jiang in China is geboren. In werkelijkheid is dat een goedkope en onterechte kwalificatie. Trump verwijst al maandenlang naar China tegen iedereen die het maar horen wil.

In plaats van problemen op te lossen blijft Trump rookgordijnen opwerpen om zoveel mogelijk af te leiden van zijn falen. Vorig weekend besloot hij Obamagate te verzinnen. Hij noemt het de grootste schande ooit, maar vertelt niet wat het is. Wanneer hem gevraagd wordt wat Obama heeft gedaan, antwoordt hij dat iedereen dat weet.

Het is onwaarschijnlijk hoe snel we het gewoon zijn gaan vinden dat de machtigste man op aarde de meest leipe dingen blijft roepen. In tegenstelling tot zijn opvolger wist Barack Obama ook op dit bizarre, nietszeggende verwijt te reageren met presidentiële klasse.

De populariteit van Trump wordt vaak niet begrepen, maar staat rotsvast overeind onder veel Amerikanen. Met een dodenaantal van inmiddels meer dan tachtigduizend is het alleen niet zo’n goed idee om massaal aan de kant van de weg te gaan staan om een glimp op te vangen van zijn gepantserde wagen met geblindeerde ramen.

O ja. Over een half jaar gaan de Amerikanen naar de stembus om dezelfde of een nieuwe president te kiezen. Ook de democratische kandidaat Joe Biden blijkt bereid om keiharde politiek te bedrijven over de rug van slachtoffers van het coronavirus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here