Gewoon Grunn – Strafblad voor in het Noorderplantsoen chillen is carrières killen

Stel je voor. Je zit de hele dag thuis voor je computerscherm. Leren voor dat laatste tentamen of de takenlijst van je werkgever afwerken, was nog nooit zo eenzijdig. Je zoekt naar afleiding. Een combinatie van verveling en burgerlijke ongehoorzaamheid brengt je naar de kade van het Hoge der Aa of de vlaktes van het Noorderplantsoen, alwaar je je samen met een maat of twee vergrijpt aan een paar biertjes. Naarmate de sfeer toeneemt en het bier langzamerhand de bodem van je groengele flesje ontsluiert, is de anderhalve meter al snel ver te zoeken. Je vermaakt je vorstelijk tot een handhaver je aanspreekt en je aanspraak maakt op een zo gevreesde Coronaboete. Boosheid en teleurstelling voeren de boventoon. Zo’n sanctie is geen kattenpis en je kunt ter plekke toch wel minstens vijftien zaken opnoemen waar je die 390 euro beter aan kan besteden. Thuis reken je de boete af, baal je en denk je eerst nog wel een paar keer goed na voordat je een soortgelijk evenement weer onderneemt, maar daar blijft het bij. Totdat je een paar maand later een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvraagt voor je nieuwe werkgever en je tot je schrik ziet dat er een aantekening op je strafblad pronkt.

Dat we in ’t hart van ‘t Noorden te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar dienen te houden, is ons de afgelopen maanden minstens wekelijks in het hoofd gedreund. Dat op een breuk van die regel een – in de woorden van minister Grapperhaus on-Nederlands hoge – boete van 390 euro opgelegd kan worden, zal menig Grunniger ook niet zijn ontgaan. Het is echter pas recentelijk door verschillende landelijke media als EenVandaag en Kassa over het voetlicht gebracht dat die boete niet alleen een te betalen geldsom is, maar ook een aantekening op je strafblad oplevert. En dat is natuurlijk wel even andere koek. Een hoge straf als de Coronaboete moet namelijk precies doen waar die toe strekt – afschrikken, straffen en herhaling voorkomen. Het opnemen van dit feit op je strafblad doet iets heel anders. Het zorgt er namelijk voor dat het niet voldoende afstand houden tot je maten je nog tijden blijft achtervolgen. En dat wel vijf jaar lang om precies te zijn. Voor zo’n aanzienlijke tijd een strafblad hebben is niet alleen een onplezierige gedachte, het is ook iets dat je keihard in je gezicht kan slaan. In vele beroepssectoren is het de normaalste zaak van de wereld om een sollicitant een VOG aan te laten vragen. Het komt bijvoorbeeld zelfs zo vaak voor dat ik – een student die nooit een fulltimebaan heeft bekleed – al tweemaal een dergelijk formulier aan heb moeten vragen. Grote kans dus dat jij er ooit ook nog mee te maken krijgt.

Maar het kan nog erger. Alsof het strafblad op zich nog niet erg genoeg was, staat er ook niet netjes “jut of jul heeft net iets te dicht bij zijn of haar vrienden in ’t Noorderplantsoen gezeten terwijl dat niet mocht” – een dusdanig redelijke verwoording dat een werkgever in ieder geval precies weet wat bedoeld wordt, als hij het niet al door de vingers ziet. De daadwerkelijke aanklacht op het strafblad komt echter dichter bij een term als “samenscholing Corona.” Toen ik dat voor het eerste hoorde, wist ik dat daarmee bedoeld werd dat iemand in de publieke ruimte te dicht op een ander had gezeten. En ondanks die kennis van zaken associeerde ik de term “samenscholing Corona” toch direct met 5G-activisten die – gebaseerd op absoluut belachelijke non argumenten – ondanks de Coronarestricties hutjemutje tegen diezelfde restricties protesteren in de politieke hoofdstad van het land. Een onverantwoordelijke actie die menig werkgever toch ook liever niet zal zien bij zijn werknemers.

Premier Rutte had het afgelopen week bij het juiste eind toen hij zei dat we de aanstaande versoepelingen van de Coronamaatregelen met zijn allen verdiend hebben. Dit virus overkomt ons allemaal – en alleen samen – komen we er weer vanaf. Vele aspecten van het normale leven staan op zijn kop. Dat verregaande maatregelen en bijhorende zware boetes nodig zijn, is iets waar we ons volgens mij met zijn allen achter kunnen scharen. Maar deze tijden vragen ook om maatwerk. De Coronaboete moet niet buiten haar grenzen treden en precies doen waar ze voor bedoeld is: afschrikken, straffen en herhaling voorkomen. Vijf jaar lang door een strafblad geteisterd worden, is zeer disproportioneel en hoort daar allerminst bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here