De jeugd heeft de toekomst!

Tijdens de persconferentie na de ministerraad van 20 mei, riep minister-president Mark Rutte jongeren op om ‘een revolutie te starten’: “Als je betere ideeën hebt, confronteer je schoolbestuur er mee, ga naar de gemeenteraad.” Het is frappant dat de premier oproept tot een revolutie. Volgens generatie-expert Talitha Muusse, die te gast was bij de talkshow M, gaat de essentie van een revolutie over een machtswisseling en heeft Rutte geen idee wat hij zegt.

Tot dusver heeft opstand van jongeren trouwens weinig opgeleverd. Zo mocht de organisatie van de klimaatmars in 2019, Youth For Climate, bij de premier op bezoek komen in het torentje om te praten over hun ideeën, maar heeft het kabinet tot nu toe geen gehoor gegeven aan hun plannen.

Hetzelfde geldt voor de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Waar onderzoeken, brandbrieven van jongerenorganisaties en politieke partijen tegen het leenstelsel pleiten, is Van Engelshoven vastberaden om het systeem te blijven hanteren. Sterker nog, bij het aanbreken van de Coronacrisis gaf zij als advies mee, naar jongeren die werkloos raakten, om meer te gaan lenen.

Nu we het toch over werkloosheid hebben: volgens cijfers van het UWV worden de jongeren momenteel het hardst geraakt door de coronacrisis. In totaal kwamen 100.000 jongeren zonder werk te zitten. Maar wees niet getreurd jongeren, jullie inkomsten blijven hetzelfde, want je mag meer lenen (lees: meer schuld opbouwen).  

Het IMF voorspelde half april dat de coronacrisis zal leiden tot de grootse economische krimp sinds de crisis rond 1930. Het zwartste scenario is dat de wereldeconomie tot 2025 met een kwart tot een derde zal krimpen. Dus na het behalen van een diploma, hebben de jongeren van nu een aardige schuld opgebouwd, belanden zij in een economie die enorm gekrompen is, liggen de banen niet voor het oprapen en laten we vooral niet vergeten dat ze in een woningmarkt terechtkomen die in de huidige tijd op z’n zachtst gezegd een ramp is.

Ja, Rutte heeft gelijk. Het is tijd voor een revolutie. Tijd voor mensen in machtsposities die wel oog hebben voor de toekomstige volwassenen. Want de toekomst van de jongeren ziet er nu niet zo rooskleurig uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here